Noi gene legate de scleroza multipla

Apropo.ro / 06.08.2007, 13:28
Noi gene legate de scleroza multipla
Doua noi gene care sunt legate de formarea sclerozei multiple au fost identificate, dupa 30 de ani de la descoperirea celei dintâi, informeaza New Scientist. Se pare însa ca nici una dintre cele doua noi gene nu provoaca boala efectiv, însa descoperirea poate furniza cercetatorilor noi


Doua noi gene care sunt legate de formarea sclerozei multiple au fost identificate, dupa 30 de ani de la descoperirea celei dintâi, informeaza New Scientist.

Se pare însa ca nici una dintre cele doua noi gene nu provoaca boala efectiv, însa descoperirea poate furniza cercetatorilor noi informații despre genetica ce sta la baza sclerozei multiple.

Scleroza multipla este o boala a sistemului central nervos care afecteaza mai mult de un om dintr-o mie, în majoritatea țarilor occidentale. Aproximativ 350.000 de oameni din SUA și peste 2,5 milioane de persoane din întreaga lume sufera de acesta boala, manifestând simptome ce variaza de la o ușoara slabiciune musculara, la paralizie parțiala sau chiar completa.

În cazul sclerozei multiple, sistemul imunitar al organismului ataca și distruge mielina, substanța care asigura comunicarea între neuroni.

Într-un studiu larg publicat de New England Journal of Medicine, echipe de cercetarori din toata lumea au cautat gene asociate cu scleroza la mai mult de 12.000 de persoane. Acest studiu a descoperit cele doua gene suspecte, amândoua jucând un rol în acesta boala.

Una dintre gene se numește IL7R și se gasește în cromozomul uman 5. Într-un studiu separat din Nature Genetics, Simon Gregory de la Duke University Medical Center din Durham, Carolina de Nord, împreuna cu colegii sai a descoperit ca o varianta a IL7R sporește riscul de scleroza multipla cu pâna la 20-30%.

„Descoperirea deschide un nou drum care poate sa duca la înțelegerea mai buna a mecanismului fundamental care provoaca sceleroza multipla”, a spus Stephen Hauser de la University of California din San Francisco, care a lucrat la ambele studii.

Cealalta gena identificata de catre studiul New England Journal of Medicine, cunoscuta ca IL2R, a fost asociata cu alte doua boli ale sistemului imunitar: diabetul de tip 1 și afecțiunile glandei tiroide.

„Aceasta harta genetica are o importanța foarte mare în dezvoltarea de noi terapii”, a declarat David Hafler de la Harvard Medical School din Boston.

Mediafax