Testele nationale vor fi desfiintate

Apropo.ro / 02.08.2007, 10:14
Testele nationale vor fi desfiintate
Testele naționale vor fi desființate dupa intrarea în vigoare a noii legi a învațamântului preuniversitar, admiterea la liceu facându-se în doua trepte, pe baza unor note obținute la 18 teze în timpul ultimilor trei ani de gimnaziu, liceele cu renume putând

Testele naționale vor fi desființate dupa intrarea în vigoare a noii legi a învațamântului preuniversitar, admiterea la liceu facându-se în doua trepte, pe baza unor note obținute la 18 teze în timpul ultimilor trei ani de gimnaziu, liceele cu renume putând sa-și pastreze și examenele proprii.

Ministrul Educației, Cercetarii și Tineretului, Cristian Adomniței, a declarat, miercuri, la finalul întâlnirii cu reprezentanții celor patru federații sindicale din învațamânt, ca admiterea la liceu se va face în doua trepte.

„Liceele renumite, care sunt foarte solicitate, este posibil sa vrea sa pastreze admiterea, dar va trebui sa anunțe acest lucru cu un an înainte, pentru a ști din timp cei interesați”, a precizat Adomniței.

Cea de-a doua etapa o va constitui repartizarea computerizata, în funcție de media celor 18 teze din timpul ultimilor trei ani.

„Examenul însuși este anacronic și va fi desființat în perioada urmatoare prin pachetul nou de legi. Numai ca sunt generații care mai au de încheiat acest traseu. Prima generație care va intra în gimnaziu, dupa ce va fi implementat acest pachet de legi, va fi și prima care nu va mai avea parte de acest examen”, a spus Adomniței.

În privința testelor naționale – examenul de absolvire a gimnaziului -, ministrul apreci, în urma cu o luna, ca acestea reprezinta un sistem de evaluare nepotrivit, care va fi desființat în perioada urmatoare, prin noul pachet de legi privind învațamântul românesc. În opinia ministrului, este nepotrivit ca elevii sa suțina un examen național la sfârșitul celor opt clase, în condițiile în care, în prezent, învațamântul obligatoriu are zece ani.

Ministrul Educației s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanții celor patru federații sindicale din învațamânt – Federația Sindicatelor Libere din Învațamânt, Federația Sindicatelor din Învațamânt „Spiru Haret”, Federația Alma Mater și Federația Educației Naționale -, pentru a discuta pachetul de legi privind reforma în învațamânt, care trebuie sa fie gata la 1 septembrie.

O prima întâlnire a ministrului Adomniței cu reprezentanții celor patru federații sindicale din învațamânt a avut loc luni, discuțiile vizând pachetul de legi din domeniul educației, bugetul pentru educație pe 2008, dar și renunțarea la testele naționale prin noul program de reforma.

Mediafax