Sud-estul Europei, afectat de pene de curent și incendii

Apropo.ro / 25.07.2007, 11:20
Sud-estul Europei, afectat de pene de curent și incendii
România si sud-estul Europei sunt afectate de pene de curent din cauza consumului ridicat de energie electrica pe fondul caniculei care s-a abatut asupra regiunii, în timp ce temperaturile ridicate au provocat numeroase incendii. Un incendiu de padure a izbucnit marti seara, în zona

România si sud-estul Europei sunt afectate de pene de curent din cauza consumului ridicat de energie electrica pe fondul caniculei care s-a abatut asupra regiunii, în timp ce temperaturile ridicate au provocat numeroase incendii.

Un incendiu de padure a izbucnit marti seara, în zona Varpatak, de lânga Gheorghieni, ceea ce a îngreunat misiunea pompierilor harghiteni, care actioneaza de patru zile pentru a stinge focul care a cuprins zona împadurita de lânga Jolotca.

Ultimul incendiu a izbucnit pe vârful muntelui, la o distanta de opt kilometri de caile de acces, din cauza autoaprinderii vegetatiei uscate de seceta prelungita.

Peste noapte, vântul puternic a extins suprafata cuprinsa de flacari, arzând 4-5 hectare de padure, pasune împadurita, doborâtura de vânt si vegetatie uscata.

Si în judetul Hunedoara cinci hectare de plantatie de rasinoase au fost distruse de un incendiu produs, marti dupa-amiaza, pe Valea Streiului, din cauza unui foc lasat nesupravegheat.

În Parcul National Cozia din judetul Vâlcea, zeci de pompieri, angajati ai ocoalelor silvice, localnici si reprezentanti ai Releului de transmisiuni radio si TV intervin, miercuri, sa stinga un incendiu izbucnit, operatiunea fiind foarte dificila din cauza terenului accidentat.

Incendiul a izbucnit pe vârful Cozia marti în jurul orelor 13.20, zona în care s-a produs apartinând primariei comunei Salatrucel. Focul a fost stins în jurul orelor 19.00, însa din cauza vântului focarele s-au reaprins în cursul noptii de marti spre miercuri.

Pe de alta parte, 13 localitati din Bistrita-Nasaud si judetul Mehedinti, nu erau alimentate, miercuri dimineata, cu energie electrica, dupa ce furtuna care s-a abatut seara trecuta asupra judetului a avariat linii de înalta si medie tensiune.

Nici sudul Europei nu a fost ferit de incindente provocate de canicula.

În Macedonia, penele de curent au început în capitala Skopje si s-au extins pe cea mai mare parte a teritoriului tarii, potrivit presei macedonene.

Echipele de interventie încercau, la ora transmiterii acestei stiri, sa repare o linie de înalta tensiune care alimenteaza, de asemenea, Albania si provincia Kosovo. Macedonia s-a confruntat în ultimele zile cu temepraturi ridicate, valoarea maxima fiind de 45 de grade, un record absolut de la începerea masuratorilor meteorologice în fosta Iugoslavie.

Canicula a provocat, de asemenea, numeroase incendii de padure în Macedonia unde o persoana a murit intoxicata de fumul degajat.

Albania a fost, de asemenea, afectata de o pana aproape totala de curent din cauza dependentei de aprovizionarea pe liniile care traverseaza Macedonia.

Temperaturile ridicate au porovocat, de asemenea, un incendiu pe Coasta de Azur, autoritatile fiind nevoite sa evacueze circa 300 de persoane din localitatea Ramatuelle. Alte 450 de hectare de padure au fost dustruse în urma unui alt incendiu provocat de canicula.

Sudul Italiei este, de asemenea, afectat de un val de caldura fara precedent în ultimii 30 de ani. Termometrele indicau, marti, 44 de grade la Taranto si Catania si 42 de grade la Reggio di Calabria.

Autoritatile au instituit codul rosu în orasele Roma, Bari si Neapole. Canicula a provocat mai multe incendii în Peninsula soldate, marti, cu moartea a patru persoane.

Mediafax