MSP face apel la calm în cazul accidentului din Ucraina

Apropo.ro / 18.07.2007, 08:59
MSP face apel la calm în cazul accidentului din Ucraina
Ministrul Sanatații Publice face un apel la calm în cazul accidentului din Ucraina și recomanda ca masuri de prevenție, deși nu exista suficiente date legate de accident, limitarea timpului peterecut în aer liber, cât și prundența fața de consumul de

Ministrul Sanatații Publice face un apel la calm în cazul accidentului din Ucraina și recomanda ca masuri de prevenție, deși nu exista suficiente date legate de accident, limitarea timpului peterecut în aer liber, cât și prundența fața de consumul de apa și scaldatul în apele din spații deschise.

Ministerul Sanatații Publice precizeaza într-un comunicat ca, în prezent, nu sunt cunoscute o serie de date importante privind norul de fosfor care s-a format în urma accidentului din Ucraina, ca de exemplu concentrația de fosfor, altitudinea la care se afla sau daca acesta se îndreapta spre România.

„Ca urmare, nu sunt date suficiente pentru ca specialiștii de sanatate publica sa poata stabili masuri concrete cu privire la efectele asupra starii de sanatate a populației”, se arata în comunicatul de presa al Ministerului Sanatații.

În condițiile date, Ministerul Sanatații recomanda ca masuri de prevenție: evitarea expunerii în aer liber, în mod special a persoanelor cu risc (copii, vârstnici, bolnavi cronici), limitarea consumului de produse posibil contaminate, consumul de apa potabila controlata și evitarea scaldatului în ape din spații deschise.

Potrivit literaturii de specialitate, daca exista fosfor în atmosfera, acesta poate patrunde în organism pe trei cai: respiratorie, cutanata și digestiva.

Ministerul Sanatații precizeaza ca medicii specialiști pot prescrie, daca este necesar, un tratament adaptat în funcție de gradul de afectare, concetrația de fosfor acumulat și patologia pacientului.

Totodata, ministrul Sanatații, Eugen Nicolaescu, face apel atât catre populație și reprezentanții mass-media la calm și precizeaza ca va informa în permanența despre masurile ce se pot lua într-un interval de timp, în funcție de datele comunicate de catre Comitetul pentru Situații de Urgența.

România nu se confrunta cu o situație de criza în urma accidentului ecologic din Ucraina, care a generat un nor de praf de fosfor, amenințând siguranța locuitorilor din zona în care s-a produs. Concluzia s-a desprins din întâlnirea Comitetului Interministerial pentru situații de Urgența care a avut loc marți și în care a fost dezbatuta aceasta tema și a fost prezentata într-o conferința de presa de catre ministrul Mediului, Korodi Attila.

Ministrul a spus explicit ca Ucraina nu a raspuns niciunei solicitari din partea autoritaților române care doreau sa știe oficial ce substanța a fost degajata în atmosfera, în ce cantitate și în ce condiții. Acesta a confirmat faptul ca autoritațile ucrainiene nu au raspuns nici scrisorilor oficialilor români și nu au putut fi contactate nici telefonic.

Totuși, ministrul Korodi a precizat ca a stabilit cu omologii sai din Ungaria și Polonia, care ar putea fi și ei afectați în cazul în care norul s-ar deplasa catre țarile lor, sa schimbe între ei orice informație pe acest subiect, imediat ce le-a parvenit.

Korodi a reluat ipoteza meteorologilor conform carora norul nu va ajunge în România în urmatoarele 36 de ore. „Mai mult, și tendințele de dupa aceasta perioada sunt îmbucuratoare pentru România, chiar daca la simulare s-a luat în calcul o ipoteza mai grea. Speram totuși ca realitatea sa fie mai simpla”, a spus ministrul român al Mediului.

Acesta a precizat ca singurele masuri pe care le-a dispus au fost monitorizarea calitații aerului și apei în zona româneasca învecinata Ucrainei, stabilind de comun acord cu colegii din alte ministere ca nu se impun momentan masuri de protecție civila.

„Nu se iau înca masuri pentru protecția populației pentru ca informațiile ne spun ca norul nu ajunge deasupra României. Totuși, în cazul unei eventuale emisii necontrolate de fosfor în atmosfera, singura recomandare pentru populație este sa evite sa ia contact cu aerul poluat de afara, deci sa ramâna în locuințe”, a spus ministrul.

El a mai precizat ca angajații ministerului vor încerca sa ia legatura cu partea ucraineana și ca pentru asta vor ramâne „la serviciu” cât timp va fi nevoie.

Luni seara, un tren format din 15 vagoane încarcate cu fosfor galben a deraiat în apropierea orașului ucrainean Lviv (Lvov), situat în vestul țarii, la aproximativ 50 de kilometri de frontiera poloneza și 250 de kilometri de România, transmite publicația electronica ForUm.

Șeful Administrației Naționale de Meteorologie, Ioan Sandu, a declarat, marți, ca norul de fosfor din Ucraina, produs în urma accidentului feroviar, nu va ajunge în România mai devreme de 36 de ore, potrivit unei simulari realizata de experți.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a lansat, marți, un apel la calm în urma accidentului din Ucraina, care a produs un nor de praf de fosfor, aratând ca, în prezent, nu exista riscul ca acesta sa patrunda pe teritoriul României și ca nu exista motive de panica.

El a aratat ca oficialii ucrainieni nu au informat autoritațile de la București asupra accidentului și ca reprezentanții Ministerului Mediului analizeaza eventualele masuri care se impun, daca va fi nevoie.

Mediafax