Peste 35 de grade Celsius, începând de astazi

Apropo.ro / 17.07.2007, 08:24
Peste 35 de grade Celsius, începând de astazi
Meteorologii au atenționat cu codul galben autoritațile din aproape întreaga țara asupra caniculei ce va lovi majoritatea regiunilor României în perioada 17 - 22 iulie, insistând asupra a noua județe care, pentru zilele de 19 și 20 ale lunii, au primit cod

Meteorologii au atenționat cu codul galben autoritațile din aproape întreaga țara asupra caniculei ce va lovi majoritatea regiunilor României în perioada 17 – 22 iulie, insistând asupra a noua județe care, pentru zilele de 19 și 20 ale lunii, au primit cod portocaliu.

Potrivit atenționarii meteorologice, în intervalul 17 – 22 iulie vremea va deveni „excesiv de calda în toate zonele”.

Astfel, marți și miercuri, în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia și în sudul și estul Moldovei, temperatura aerului va urca pâna la 38 de grade. De joi și pâna duminica, vremea fi caniculara în majoritatea regiunilor, cu valori de temperatura ce vor depași frecvent 36 de grade.

„In intervalul atenționat, indicele de confort termic temperatura-umezeala va atinge și depași pragul critic de 80”, precizeaza meteorologii.

Situația însa devine mai grea în zilele de joi și vineri, când în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, dar și în București, temperaturile ar putea ajunge pâna la 40 de grade, motiv pentru meteorologi sa alature avertizarii codul portocaliu.

Medicii atrag atenția asupra faptului ca expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezinta un stres asupra organismului, iar fara o hidratare corespunzatoare, care sa mențina temperatura în jur de 37 grade Celsius, pot aparea crampele de caldura, insolație, epuizare sau șoc hipertermic.

Premierul Tariceanu a cerut, luni, prefecților și primarilor sa se implice mai eficient în aplicarea masurilor de combatere a efectelor caniculei și sa mențina starea de alerta, aratând ca prognoza meteo indica temperaturi foarte ridicate în țara, cu indicii ca situația se va prelungi.

El a cerut ca membrii comitetului pentru situații de urgența sa se întâlneasca de câte ori este nevoie, poate chiar zilnic, pentru a monitoriza situația și a solicitat din nou asigurarea apei potabile pentru persoane în vârsta și a unui stoc de medicamente pentru intervenții de urgența, dar și a unor masuri suplimentare de control la unitațile care vând produse de origine animala.

Tariceanu a cerut ministrului Sanatații sa continue campania de informare a populației asupra riscurilor la care se expun în perioada caniculei și a masurilor de protecție care trebuie aplicate.

Circulația pe drumurile naționale din județele afectate de canicula a autovehiculelor cu masa mai mare de 7 tone va fi interzisa începând de marți, în intervalul orar 10:00 – 20:00, din cauza temperaturilor ridicate prognozate de Administrația Naționala de Meteorologie.

Interdicția va fi valabila pâna la ridicarea avertizarilor prin cod galben sau portocaliu.

Compania Naționala de Cai Ferate CFR va reduce viteza de circulație a trenurilor de marfa și de calatori cu 20-30 de kilometri pe ora fața de graficul stabilit, pentru a menține siguranța transporturilor în condiții de canicula, ceea ce ridica temperatura șinelor.

Mediafax