Alimente pentru îmbunatațirea starii de spirit

Apropo.ro / 16.07.2007, 09:58
Alimente pentru îmbunatațirea starii de spirit
Specialiștii au descoperit ca o serie de alimente pot îmbunatați starea de spirit a persoanelor care nu sufera de depresie, ci trec pur și simplu printr-un moment prost al vieții și simt nevoia sa zâmbeasca, informeaza dailymail.co.uk. Mulți psihiatri și

Specialiștii au descoperit ca o serie de alimente pot îmbunatați starea de spirit a persoanelor care nu sufera de depresie, ci trec pur și simplu printr-un moment prost al vieții și simt nevoia sa zâmbeasca, informeaza dailymail.co.uk.

Mulți psihiatri și medici generaliști au adoptat ideea ca dieta alimentara poate avea influența asupra starii de spirit. Modificarea dietei alimentare poate însemna pentru multe persoane renunțarea la antidepresive care nu sunt necesare în cazul unei proaste dispoziții.

Unele persoane care se simt deprimate întra într-un cerc vicios al alimentelor, iar pâinea prajita, biscuiții, ciocolata, dulciurile devin o forma de recompensa.

Problema este ca aceste alimente au un indice glicemic (IG) ridicat, care afecteaza nivelul de zahar din sânge. Ele sunt repede absorbite în fluxul sangvin, provocând ridicarea nivelului de zahar din sânge, care la rândul lui provoaca o creștere a nivelului insulinei. În momentul în care nivelul insulinei crește, nivelul de zahar în sânge scade rapid, provocând amețeli. Din acest motiv, alimentele cu indice glicemic ridicat ar trebui sa fie consumate doar ocazional.

Pentru îmbunatațirea starii de spirit sunt necesare alimente care sa pastreze un echilibru al nivelului de zahar din sânge.

Ce înseamna „hrana buna pentru spirit”?
În acest moment al anului, fructele sunt delicioase. Deși câteva dintre ele au un indice glicemic ridicat, precum pepenele verde, daca te vei obișnui sa consumi zilnic mici cantitați de fructe din toate soiurile starea ta de spirit va fi mult mai buna decât atunci când manânci un pachet de biscuiți.

Fructele proaspete mai au beneficiul de a conține vitamina C, care întarește sistemul imunitar și ajuta la absorbția altor minerale benefice pentru starea de spirit precum fierul.

Fierul este unul dintre cele mai importante minerale în acest sens pentru ca deficiența de fier sau anemia este foarte comuna în rândul femeilor (care pierd acest element în timpul menstruației), iar proasta dispoziție sau deprimarea este unul dintre principalele simptome ale acestei tulburari.

Mai exista o serie de alimente care stimuleaza producția de endorfine, substanțe produse în creier care aduc cu ele senzația de buna dispoziție.

Cele mai bune alimente în acest sens sunt carnea de curcan, pui, carnea roșie slaba, ouale și brânza.

Aceste alimente conțin doi aminoacizi, triptofanul și L-fenilalanina, care încurajeaza creierul sa produca endorfine.

O friptura cu salata sau un simplu sandviș cu pui ajuta la creșterea nivelului de aminoacizi necesar creierului, contribuind astfel la îmbunatațirea starii de spirit.

Vitaminele B joaca un rol important în îmbunatațirea starii de spirit, cele mai importante fiind B6, B12 și acidul folic. Cele mai bune surse de vitamine B sunt cerealele integrale, fructele de mare, carnea de pasare, ouale, produsele lactate, precum laptele și iaurtul, legumele cu frunze verzi, fasolea, mazarea și citricele.

Acizii grași Omega 3 echilibreaza procesele chimice din creier și previn depresia. Patru porții de pește gras (o porție este echivalenta cu 140 de grame de pește) consumate saptamânal sunt suficiente. Printre speciile de pește gras se numara somonul, tonul proaspat, sardinele, heringul și macroul. Printre alternativele vegetariene se numara nucile și uleiul de semințe de in.

Apa este și ea foarte importanta pentru ca depresia poate fi exacerbata de deshidratare.