Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, considera ca decizia Curtii Constitutionale (CC) privind Legea raspunderii ministeriale nu ar trebui sa aiba efect asupra dosarelor care au fost deja solutionate si sa produca efecte numai pentru viitor.
„Dupa parerea mea, decizia Curtii Constitutionale nu ar trebui sa aiba efect asupra dosarelor care au fost deja instrumentate si sa produca, asa cum spune Constitutia, efecte numai pentru viitor, pentru urmatoarele cauze”, a spus, joi, la Sovata, ministrul Justitiei.
Demnitarul a subliniat ca aceasta este solutia logica în limitele prevederilor Constitutiei.
În ceea ce priveste dosarele în care procurorii au început sa faca cercetari cu privire la ministri sau fosti ministri, Tudor Chiuariu a spus ca ar trebui sa existe avizul presedintelui tari sau al unuia dintre cei doi sefi ai Camerelor parlamentare.
Ministrul Justitiei a adaugat ca decizia Curtii Constitutionale a fost determinata de modificari neinspirate ale Legii raspunderii ministeriale.
„Dupa parerea mea, a fost vorba de modificari neinspirate a legii la un moment dat al mandatului Monica Macovei”, a declarat ministrul Tudor Chiuariu.
Întrebat despre efectele deciziei Curtii Constitutionale, ministrul a comentat spunând ca sunt doua posibilitati. „Ori Curtea Constitutionala se va pronunta, în motivarea hotarârii, în mod expres asupra acestei chestiuni, ori Înalta Curte de Casatie si Justitie va trebui sa decida în lipsa unei interpretari exprese”, a spus Chiuariu.
Ministrul Justitiei a participat, joi seara, la închiderea celei de-a doua editii a Scolii de Vara de la Sovata, unde au fost pregatiti magistrati din state din Europa Centrala si de Est.
Curtea Constitutionala a admis, saptamâna trecuta, exceptia de neconstitutionalitate invocata într-unul din dosarele lui Adrian Nastase, respectiv cazul Zambaccian si care viza articolul 23, alineatele 2 si 3 din Legea 115/1999 privind raspunderea ministeriala.
Aceasta decizie, care urmareste eliminarea discriminarii dintre fostii si actualii ministri ajunsi în vizorul procurorilor, va avea drept consecinta refacerea dosarului de urmarire penala în toate cazurile în care au fost vizate persoane ca Adrian Nastase, George Copos, Serban Mihailescu, dar si modificarea Legii raspunderii ministeriale.
Potrivit procedurii, instanta va lua o decizie cu privire la soarta proceselor suspendate în asteptarea deciziei Curtii Constitutionale, dupa ce aceasta va fi motivata si publicata în Monitorul Oficial.
În prezent, pe rolul Înaltei Curti de Casatie si Justitie se afla doua dosare ale lui Adrian Nastase, unul al lui Serban Mihailescu, unul al lui George Copos, toate procesele fiind suspendate dupa ce au fost invocate mai multe exceptii de neconstitutionalitate.