Populatia României manifesta frustrare generalizata fata de calitatea vietii, pensii si nivelul de sanatate, la sase luni dupa aderarea la UE, încrederea românilor în Parlament si Guvern este în scadere accentuata, dar încrederea în UE se mentine ridicata, arata un nou sondaj Eurobarometru.
Sondajul a fost prezentat, miercuri, la Centrul Infoeuropa si prezinta variatiile de perceptie în functie de categorii de populatie.
Astfel, încrederea în UE s-a mentinut la acelasi nivel (65 la suta), dar persoanele cu resurse reduse si educatie elementara sunt mai putin încrezatoare decât anul trecut, în schimb gradul de încredere a crescut în rândul celor cu educatie superioara si cu resurse bogate.
Conform autorilor sondajului, aceasta diferentiere prefigureaza „tabloul perdantilor si câstigatorilor din noua tranzitie de integrare europeana”. Sociologul Dumitru Sandu apreciaza ca oamenii simpli sunt sociologi foarte buni, iar aceasta tendinta de scadere a încrederii în UE se explica, pe de-o parte, prin lipsa de informatii, pe de alta parte, prin raportarea resurselor proprii – educatie, bani, situatie – la sansele de reusita, în conditiile în care UE este asimilata ideii de competitivitate.