România dispune de un organism „extrem de activ” de combatere a fraudei, ceea ce nu este înca si cazul Bulgariei, a declarat luni, la Bruxelles, directorul OLAF, Franz Hermann Bruener, citat de RFI.
Alte state membre, precum Italia, Belgia si Germania, ar trebui si ele sa-si mai „îmbunatateasca” dialogul cu Comisia Europeana si cu OLAF.
Acestea sunt concluziile raportului CE privind lupta împotriva fraudei prezentat luni, precizeaza sursa citata.
La rândul sau, vice-presedintele institutiei, Siim Kallas, a pus accentul pe nevoia „vitala” de cooperare între OLAF si statele membre, în lipsa careia Bruxelles-ul nu-si poate face o imagine clara a neregulilor ce intervin în gestiunea fondurilor europene.
Raportul mai arata ca, în anul 2006, numarul neregulilor a scazut, însa problemele persista în domeniul vamal, prin eludarea taxelor si nedeclararea unor bunuri. Situatia s-a ameliorat însa în gestiunea fondurilor agricole si a celor structurale, se precizeaza în documentul citat. Concluzia se bazeaza pe faptul ca în 2006 au fost înregistrate peste 5.000 de plângeri privind eludarea taxelor vamale, care constituie sursa de venit pentru bugetul comunitar. Din aceste 5.000, 22% este reprezentat de frauda.