Plenul Camerei Deputaților a adoptat, joi, Legea pensiilor propusă de PSD, cu unanimitate, respectiv 210 voturi „pentru”.
Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind majorarea pensiilor, inițiat de PSD, stabilind creșterea punctului de pensie la 37,5% de la 1 ianuarie 2008, și la 45% de la 1 ianuarie 2009.
Deputații au acceptat, astfel, varianta Comisiei pentru muncă la proiectul inițial al PSD, la propunerea Guvernului. Inițial PSD a cerut majorarea punctului de pensie la 45% din 2008, dar, la ședința comisiei, ministrul Economiei și Finanțelor, Varujan Vosganian, a propus creșterea punctului de pensie în 2008 la 37,5%.
Vosganian a spus că nu există surse financiare pentru ca punctul de pensie să fie 45% din salariul mediu pe economie anul viitor, ci numai pentru 37,5%, iar aceste argumente au fost acceptate de comisie și de plen.
După votul din plen, social-democratul Marian Sârbu a mulțumit tuturor grupurilor parlamentare și în special premierului Călin Popescu Tăriceanu, care „și-a asumat chiar cu 24 de ore înainte proiectul PSD”.
„Faptul că premierul și PNL achiesează la un proiect al PSD dovedește întoarcerea la problemele de zi cu zi ale pensionarilor”, a spus Sârbu. El a precizat că de la 1 septembrie se dublează pensiile agricultorilor și cresc cu 5% pensiile din sistemul de stat. Potrivit lui Sârbu, această măsură, împreună cu majorarea punctului de pensie la 37,5% de la 1 ianuarie 2008, va face ca o pensie de 4 milioane de lei de acum să devină de 6 milioane de lei.
Deputatul democrat Gheorghe Barbu a precizat că PD a votat acest proiect de lege, dar are rezerve în privința asigurării surselor financiare pentru aplicarea prevederilor lui.
Deputatul UDMR Karol Kerekeș a apreciat și el proiectul de lege, însă a remarcat că „Președinția care se implică în foarte multe probleme, în această problemă a pensionarilor a tăcut cu toate că cunoaște viața grea a pensionarilor”.
Liberalul Nini Săpunaru a declarat că această creștere a pensiilor este datorată Guvernului Tăriceanu, care a găsit sursele financiare prin politicile duse de el.
Camera Deputaților este Cameră decizională în privința acestui proiect de lege.