Hrana pasata poate fi periculoasa pentru bebeluși

Apropo.ro / 25.06.2007, 13:05
Hrana pasata poate fi periculoasa pentru bebeluși
Hrana pasata este inutila și poate fi periculoasa pentru bebeluși, potrivit expertului în pediatrie Gill Rapley, director adjunct al departamentului Baby Friendly Initiative din cadrul UNICEF, informeaza dailymail.co.uk. Bebelușii cu vârste de pâna la șase luni ar trebui

Hrana pasata este inutila și poate fi periculoasa pentru bebeluși, potrivit expertului în pediatrie Gill Rapley, director adjunct al departamentului Baby Friendly Initiative din cadrul UNICEF, informeaza dailymail.co.uk.

Bebelușii cu vârste de pâna la șase luni ar trebui hraniți exclusiv cu lapte matern sau cu formule speciale de lapte pentru sugari existente în farmacii, în timp ce copiii cu vârsta de peste șase luni ar trebui sa primeasca alimente solide.

Daca nu se procedeaza astfel, copiii ar putea pierde substanțele nutritive derivate din laptele matern care îi protejeaza împotriva alergiilor și infecțiilor. În plus, copiii hraniți cu lingurița cu hrana pasata își pot pierde abilitatea de a mesteca și prezinta mai multe riscuri de a suferi de constipație și de a deveni capricioși.

Avertismentul facut de Gill Rapley vine dupa publicarea unui studiu realizat de Organizația Mondiala a Sanatații în care se indica faptul ca hrana pasata administrata bebelușilor nu este naturala și utila. În plus, din ce în ce mai mulți parinți se bazeaza pe produsele de acest tip existente în supermarket. 80% dintre copiii cu vârste pâna la 20 de luni se hranesc aproape în exclusivitate cu produse conservate.

„Parinții se gândesc adesea ca bebelușii lor au nevoie de ceva mai mult decât lapte în momentul în care aceștia trec de vârsta de patru luni. Cercetatorii și consilierii guvernamentali sunt însa de acord ca nu este cazul. Un studiu publicat în 2002 de Organizația Mondiala a Sanatații a scos la iveala faptul ca laptele, matern sau artificial, acopera necesarul nutritiv pâna la vârsta de șase luni. Orice alt produs administrat în primele șase luni de viața poate reduce valoarea nutritiva a laptelui sau chiar dauna sanatații bebelușului. Dupa șase luni, bebelușii pot fi hraniți în continuare cu lapte matern, dar și cu alimente solide, precum bucați de carne și legume pe care le pot suge sau mesteca. Alimentele pasate nu sunt necesare deloc”, a spus Rapley.

În urma studiilor s-a demonstrat ca bebelușii hraniți cu alimente solide și-au dezvoltat mai bine capacitatea de mestecare și controlul membrelor superioare, spre deosebire de copiii hraniți cu alimente pasate.