Genica Boerica va fi pus în libertate

Apropo.ro / 18.06.2007, 14:34
Genica Boerica va fi pus în libertate
Curtea de Apel Craiova a admis, luni, recursul făcut de controversatul om de afaceri Jenică Boerică față de măsura arestării preventive, astfel că acesta va fi pus în libertate, transmite corespondentul MEDIAFAX. Jenică Boerică a

Curtea de Apel Craiova a admis, luni, recursul făcut de controversatul om de afaceri Jenică Boerică față de măsura arestării preventive, astfel că acesta va fi pus în libertate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Jenică Boerică a declarat, imediat după pronunțarea sentinței de către magistrații Curții de Apel, că este cea mai bună decizie care a fost luată până acum.

Concret, instanța a decis să se rejudece cererea de arestare formulată de DIICOT în cazul lui Boerică.

„Instanța a hotărât admiterea recursului, casarea cauzelor și trimiterea cauzei spre rejudecare, respectiv propunerea de arestare preventivă la aceeași instanță, adică Tribunalul Dolj. Instanța anulează mandatul de arestare dacă nu mai sunt în alte cauze judecați și decide punerea lui de îndată în libertate”, a afirmat judecătorul care a citit pronunțarea.

Alături de Jenică Boerică au fost puși în libertate și Radu Constantin Drăgan și Dorian Aurel Prie, inculpați în dosarul în care Boerică apare ca și învinuit. Pe timpul ședinței, cei trei și-au susținut nevinovăția. La pronunțarea sentinței, în sală a fost prezentă una dintre fiicele omului de afaceri craiovean, care a aplaudat decizia magistraților de la Curtea de Apel.

Magistrații Tribunalului Dolj au emis, joi, un mandat de arestare pe numele lui Genică Boerică (47 de ani), acesta fiind acuzat de instigare pentru rambursare ilegală de TVA în valoare de 1,1 milioane de lei. Avocații acestuia au făcut recurs la decizia de arestare preventivă.

În dosar mai sunt cercetați Radu Drăgan (București, 28 de ani) și Aurel Dorian Prie (Craiova, 40 de ani)), care, în perioada august – septembrie 2004, au solicitat și obținut de la Finanțele doljene, prin firma SC DRAGSTRO SRL Craiova, suma de 1,1 milioane de lei.

Biroul de presă al Parchetului ICCJ a precizat pentru MEDIAFAX că procurorii au emis un mandat de arestare în lipsă de zece zile pentru Boerică, deoarece acesta nu era de găsit și de 29 de zile pe numele celorlalte două persoane.

Potrivit unui comunicat al Poliției Române remis, sâmbătă, agenției MEDIAFAX, ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova au finalizat cercetările în dosarul penal privindu-i pe Genică Boerică, Aurel Prie și Radu Drăgan, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2004, cei trei au constituit un grup infracțional organizat și au întocmit documente fictive de vânzare-cumpărare a unei plantații de viță-de-vie, în suprafață de 25 de hectare, aparținând unei ferme din județul Mehedinți, în valoare de 6,98 milioane de lei.

Pe baza acestor documente, cei trei au solicitat și obținut, de la Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj, o rambursare ilegală de TVA, în valoare de 1,12 milioane de lei, sumă ce a fost virată în contul unei societăți comerciale din Craiova, administrată de Drăgan Radu, precizează Poliția Română.

Anchetatorii au mai stabilit că din cei 1,1 milioane de lei, 270.000 de lei au fost folosiți de Genică Boerică la lucrările de renovare și îmbunătățire a vilei proprii din Poiana Brașov, 600.000 de lei au fost transferați în contul unei societăți din București administrate de Radu Drăgan, societate care era folosită uzual pentru spălarea banilor proveniți din afaceri ilicite, iar 100.000 de lei i-a revenit lui Aurel Prie. Totodată, din aceeași rambursare, 150.000 de lei au fost transferați în contul unei societăți comerciale din Craiova administrate de Genică Boerică.

Omul de afaceri craiovean a fost arestat preventiv inițial în toamna anului 2004, măsura fiind luată de magistrații Tribunalului București. Boerică a fost acuzat că, prin folosirea de înscrisuri false și mijloace frauduloase, a solicitat și obținut de la Direcția Finanțelor Publice Dolj rambursări ilegale de TVA. Printre acuzațiile care i se mai aduc se numără nerespectarea regimului armelor și munițiilor și violare de domiciliu.

El a fost eliberat ulterior din închisoare, după ce a depus mărturie împotriva fostului premier Adrian Năstase în dosarul cunoscut sub numele „mătușa Tamara”. Pe baza mărturiei lui Boerică, Năstase a fost pus sub acuzare în acest dosar.

Mediafax