Conditii de închiriere pentru cetatenii straini

Apropo.ro / 07.06.2007, 14:15
Conditii de închiriere pentru cetatenii straini
Cetatenii straini care au dobândit o forma de protectie în România pot închiria locuinte aflate în proprietatea sau administrarea statului daca au încheiat programul de integrare sociala si dispun de suficienti bani pentru a putea achita costul chiriei. Locuintele


Cetatenii straini care au dobândit o forma de protectie în România pot închiria locuinte aflate în proprietatea sau administrarea statului daca au încheiat programul de integrare sociala si dispun de suficienti bani pentru a putea achita costul chiriei.

Locuintele sunt închiriate, dupa efectuarea unei anchete sociale de catre personalul Oficiului National pentru Refugiati, prin încheierea unui contract pe o perioada de un an care poate fi prelungita succesiv pentru perioade de alte 12 luni, de catre Oficiul National pentru Refugiati, la cerere, în urma reevaluarii situatiei beneficiarului, conform unei hotarâri aprobate, miercuri, de Guvern.

Daca locatarul nu achita timp de trei luni cheltuielile aferente chiriei, utilitatilor si întretinerii, contractul de închiriere se reziliaza de drept, locatarul este obligat sa paraseasca imediat locuinta, iar sumele necesare acoperirii cheltuielilor restante se achita de la bugetul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), în limita fondurilor alocate, urmând a fi recuperate de la persoana în cauza.

De asemenea, MIRA va suporta, în limita fondurilor alocate, o cota parte la cheltuielile de reparatii si întretinere stabilite de asociatia de proprietari a imobilului, sumele necesare asigurarii locuintei împotriva daunelor de orice fel, precum si a celor produse tertilor, sumele necesare pentru cheltuielile cu spatiile respective pe perioada când acestea sunt nelocuite, sumele necesare igienizarii spatiilor, ori de câte ori locuinta se preda unui nou locatar, dar nu mai mult de doua ori pe an, precum si sumele necesare constituirii fondului de rulment.

Inspectoratele scolare judetene si al municipiului Bucuresti, în colaborare cu centrele teritoriale ale Oficiului National pentru Refugiati, vor organiza ori de câte ori este nevoie cursuri de învatare a limbii române. Manualele se achizitioneaza contra cost de catre participanti, la începerea cursului, de la inspectoratele scolare judetene si al municipiului Bucuresti.

Mediafax