Sedinta plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului în care se va citi motiunea de cenzura initiata de PD „Guvernul Tariceanu trebuie sa plece” a început, joi, cu aproape trei sferturi de ora întârziere, la lucrari participând si premierul Calin Popescu Tariceanu.
Premierul Tariceanu a ajuns la Parlament în jurul orei 9.00, împreuna cu ministrul Apararii, Teodor Melescanu, acestia stând pentru câteva minute în biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.
La intrarea în sala de plen, premierul a declarat ca a venit la Parlament pentru ca „asta este regula”, trebuie sa fie prezent la citirea motiunii.
Pentru ca la ora 9.30 presedintele de sedinta, Lucian Bolcas, a anuntat începerea sedintei de plen a Camerei Deputatilor, cu un singur punct pe ordinea de zi, premierul, împreuna cu Bogdan Olteanu si senatorul UDMR Verestoy Attila s-au retras din nou în biroul presedintelui Camerei Deputatilor. La scurt timp, a intrat în birou si vicepremierul Marko Bela.
În momentul începerii sedintei plenului reunit, premierul se afla înca în biroul presedintelui Camerei Deputatilor.
La sedinta Camerelor reunite sunt prezenti 283 de deputati si senatori. Lucrarile sunt conduse de vicepresedintele Camerei Deputatilor Lucian Bolcas (PRM).
Dezbaterea motiunii de cenzura si votul asupra acesteia vor avea loc luni dupa-amiaza.
Motiunea de cenzura a PD a fost depusa la începutul saptamânii, pentru a treia oara.
PD a mai încercat de doua ori sa depuna motiunea de cenzura „Guvernul Tariceanu trebuie sa plece”, însa de fiecare data, presedintele Camerei Deputatilor a refuzat sa primeasca documentul, prima data pentru ca senatorul Gheorghe Flutur figura de doua ori ca sustinator al motiunii, iar a doua oara pentru ca senatorul liberal Mihai Lupoi si-a retras în ultimul moment sprijinul fata de motiune, nefiind astfel întrunit numarul necesar de 116 semnaturi.
Conform Regulamentului sedintelor comune ale celor doua Camere, motiunea de cenzura trebuie prezentata în plenul Parlamentului în cinci zile de la depunere, iar potrivit Constitutiei trebuie dezbatuta în trei zile dupa prezentarea ei.
Secretarul Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu, a declarat la finalul sedintei Birourilor Permanente reunite de luni, ca, în urma dezbaterilor, conducerea Parlamentului a luat act de faptul ca s-au depus 119 semnaturi de sustinere a motiunii de cenzura „Guvernul Tariceanu trebuie sa plece”. El a a precizat ca, în ultimul moment, si-a retras semnatura senatorul Neculai Apostol, astfel ca pe lista de semnatari au ramas 119 parlamentari.
Conducerea celor doua Camere ale Parlamentului a decis, în urma sedintei de luni, în conformitate cu prevederile regulamentului, ca motiunea de cenzura sa fie citita în plenul Parlamentului joi, la ora 9.00, iar dezbaterea si votul pe motiune sa se dea luni, la ora 15.00, timpii de dezbatere stabilindu-se potrivit algoritmului politic.
Democratii solicita, în motiunea de cenzura „Guvernul Tariceanu trebuie sa plece”, ca Parlamentul sa retraga sprijinul politic Guvernului Tariceanu II, iar partidele sa decida daca îsi asuma guvernarea sau daca accepta declansarea anticipatelor.
„România are nevoie acum de un guvern stabil, profesionist, cu o majoritate parlamentara asumata în mod transparent. Partidele politice trebuie sa decida: fie îsi asuma guvernarea, fie accepta organizarea alegerilor anticipate. Decizia este în acest moment în mâna Parlamentului”, se arata în textul motiunii de cenzura.
„Indiferent pentru ce solutii se va opta în continuare, pentru iesirea din criza actuala, România are nevoie de aprobarea acestei motiuni de cenzura, pentru a pune capat mandatului acordat Guvernului Tariceanu II”, se mai arata în document.
Totodata, semnatarii motiunii considera ca este imperios necesar în acest moment sa se realizeze o „demarcatie fara echivoc a liniei frontului: cine este la putere si cine este în opozitie”.
„Guvernul este sustinut de numai 20% din Parlament, în timp ce 80% se revendica a face parte din opozitie. În ce tara din lume opozitia este de patru ori mai puternica decât Guvernul? Aceasta situatie nu poate sa continue. Un guvern de 20% poate asigura o misiune punctuala, pe o perioada scurta de timp, dar nu o administrare eficienta a tarii pentru un termen de doi ani”, se arata în motiune.
Semnatarii acesteia considera ca Guvernul Tariceanu II se confrunta cu un grav deficit democratic, ca urmare a precarei sale sustineri parlamentare si mai ales populare, demonstrata de rezultatele recentului referendum pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Totodata, acestia considera ca Guvernul se confrunta si cu un deficit de credibilitate pe plan extern, dar si cu un deficit la fel de grav de competenta, fiind în mod evident „cel mai slab guvern pe care l-a avut vreodata România si reprezentând prin aceasta un pericol pentru interesele României”.
Parlamentarii care au semnat motiunea considera ca actul de guvernare s-a degradat semnificativ în ultimele doua luni, fiind evident ca „Guvernul Tariceanu II trage România înapoi, în loc sa o ajute sa progreseze pe drumul european pe care a pornit”.
Semnatarii considera ca la referendumul din 19 mai vocea cetatenilor a fost „ferma si clara” în sensul ca Guvernul condus de Calin Popescu-Tariceanu trebuie sa plece.
„Ramânerea în functie a acestui guvern este o dovada de dispret fata de vointa cetatenilor si risca sa accentueze si mai mult prapastia, deja inadmisibila într-o democratie europeana, dintre corpul electoral si puterea politica. Un guvern care a pus într-un grav pericol interesele României pentru a da prioritate unor reglari de conturi – menite sa îi garanteze pastrarea puterii – este un guvern iresponsabil, caruia Parlamentul are datoria sa îi retraga mandatul acordat”, se spune în textul motiunii.
Semnatarii arata, de asemenea, ca „rezultatele referendumului înseamna mai mult decât o confirmare în functie a presedintelui, votul din 19 având semnificatia mai profunda a unei alegeri între doua proiecte politice: cel al presedintelui Traian Basescu si cel al grupurilor din jurul primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu”.
„Optiunea populara a fost transanta în favoarea presedintelui, în favoarea programului prezentat de domnia sa si, în acelasi timp, o sanctiune dura la adresa Guvernului care avea datoria morala de a îsi prezenta demisia în fata acestui esec electoral”, considera senatorii si deputatii semnatari.
Acestia apreciaza ca Guvernul a constituit catalizatorul procedurii de suspendare a presedintelui Basescu si al referendumului organizat pentru demiterea acestuia.
„Fara implicarea patimasa si profund revansarda a Guvernului si a ministrilor liberali, acest demers nu ar fi trecut de stadiul de exercitiu de imagine, facând parte dintr-o strategie electorala. Chiar amânarea alegerilor pentru Parlamentul European a constituit un gest de încurajare a demersului de demitere a presedintelui. Implicarea activa si zgomotoasa a Guvernului condus de domnul Tariceanu, cu toate armele pe care le presupune detinerea puterii politice, a transformat însa aceasta initiativa parlamentara într-un razboi împotriva presedintelui, care a dobândit adesea accente nedemocratice si a fost împins într-un mod inconstient catre limitele extreme ale statului de drept”, se spune în textul motiunii.
Semnatarii acesteia considera condamnabile faptele premierului Tariceanu, precum dezinformarea Comisiei Europene cu privire la situatia reala din România, incitarea la nerespectarea ordinii constitutionale si a vointei cetatenilor, restrângerea nepermisa a dreptului la vot al cetatenilor – prin înfiintarea unui numar insuficient de sectii de votare în strainatate si prin desfiintarea sectiilor de votare din gari, autogari si aeroporturi -, încalcarea principiului independentei postului public de televiziune prin autoinvitarea sa la emisiunea „Editie Speciala”, la o ora maxima de audienta, pentru a profera atacuri la adresa presedintelui Traian Basescu.
„Cel mai grav aspect al implicarii Guvernului Tariceanu II în referendumul pentru demiterea presedintelui îl constituie însa motivul acestei actiuni: interesul meschin si politicianist al domnului Tariceanu de a ramâne la putere cu orice pret si de a îndeparta un actor politic pe care îl considera incomod”, considera semnatarii.
Acestia aduc în discutie si interventiile la Parchet ale premierului Tariceanu „în folosul prietenului sau Dinu Patriciu”.
„Guvernul Tariceanu II este cel mai slab guvern pe care l-a avut vreodata România. Guvernul Tariceanu II a realizat într-adevar o performanta: cea de a se umple de ridicol, în numai o luna de la învestitura, prin actiunile sale care denota unele perfidie politica, altele amatorism, iar altele amândoua”, se arata în textul motiunii.
Semnatarii motiunii îi critica, de asemenea, si pe ministrii Guvernului Tariceanu II, acuzele lor privindu-i pe Tudor Chiuariu, Adrian Cioroianu, Traian Remes, Cristian David, Ludovic Orban, Cristian Adomnitei, Eugen Nicolaescu.