Eforturile ISMB nu rezolva total deficitul de locuri din gradinițe

Apropo.ro / 30.05.2007, 14:39
Eforturile ISMB nu rezolva total deficitul de locuri din gradinițe
Pentru anul școlar 2007-2008 vor fi aproximativ zece mii de cereri de înscrieri în gradinițele Capitalei care nu vor putea fi rezolvate, în pofida eforturilor din aceasta vara pentru extinderea uneor unitați sau creșterea numarului de copii dintr-o grupa, apreciaza

Pentru anul școlar 2007-2008 vor fi aproximativ zece mii de cereri de înscrieri în gradinițele Capitalei care nu vor putea fi rezolvate, în pofida eforturilor din aceasta vara pentru extinderea uneor unitați sau creșterea numarului de copii dintr-o grupa, apreciaza conducerea Inspectoratului Școlar.

Declarația a fost facuta, miercuri, într-o conferința de presa, de catre Cristian Alexandrescu, inspectorul general al Capitalei, la gradința 274 – cea mai mare din România, care are 16 grupe și 430 de copii, cea mai mare din ele având 35 de copii.

Alexandrescu a spus ca exista un plan pentru extinderea pe orizontala și pe verticala a 41 de gradinițe din București, ceea ce reprezinta aproximativ 5.000-6.000 de locuri, numai ca principalul factor responsabil pentru asigurarea condițiilor executarii acestor lucrari ramâne comunitatea locala care, din pacate, în unele sectoare este foarte puțin interesata de aceasta problema.

„Guvernul asigura bani pentru executarea acestor lucrari. Din acest moment, mingea este în curtea administrațiilor locale. Potrivit contractului, pâna la sfârșitul lui 2007 extinderea celor 41 de gradinițe ar trebui încheiata, dar noi nu putem conta pe acest lucru. Din acest motiv, încercam sa gasim soluții pentru ca numarul copiilor cuprinși în gradinița în aceasta toamna sa fie cât mai mare”, a mai spus inspectorul general școlar.

Conform datelor oficiale, în municipiul București în acest an sunt înregistrați 57.537 de copii de vârsta preșcolara (3-7 ani), dintre aceștia sunt cuprinși în gradiniție 33.969 copii. Planul de școlarizare aprobat de conducerea MECT a fost de 24.500 copii. În municipiul București funcționeaza în prezent 181 de gradinițe. ISMB a propus și a realizat suplimentarea cifrei de școlarizare de la 22.080 în anul școlar 2004-2005 la 24.900 în anul școlar 2007-2008. Astfel ca numai în acest an vor fi cu 109 grupe mai mult respectiv 2.562 preșcolari.

Îngrijorator este faptul ca, potrivit datelor Institului Național de Statistica, exista 80.000 de copii cu vârsta înte 0 și 3 ani (creștere cu 40% fața de acum) care în curând vor depinde „candidații gradinițelor”. Totodata, anual în Capitala se stabilesc, împreuna cu familiile, între 1.000-1.500 de copii de vârsta preșcolara. Pe lânga aceste probleme, potrivit datelor Primariei București, exista de 24 de imobile revendicate unde funcționeaza gradinițe.

„În încercarea de a reduce deficitul de locuri au fost grupe unde, în loc de 20 de copii, educatoarele au acceptat chiar 35-40 de preșcolari, aceasta reprezentând un efort foarte mare pentru respectivele cadre”, a continuat Alexandrescu.

El spune ca, potrivit normelor europene, într-o grupa ar trebui sa existe 20 de copii, iar pentru fiecare grupa sa existe trei încaperi. Una pentru program educativ, alta pentru masa iar a treia pentru odihna și relaxare. „În București exista foarte multe unitați unde toate cele trei activitați se desfașoara într-o singura camera. Daca am ține cont de normativele europene ar însemna ca numarul copiilor care ar fi acceptați în gradința ar trebui redus la jumatate”, a adaugat Alexandrescu.

Inspectorul general școlar a mai spus ca înscrierea în gradinița are doua etape, care vizeaza reînscrierea copiilor deje existenți în unitate (2-31 mai), iar a doua pentru copii care se înscriu pentru prima data. Și în acest caz exista doua situații, respectiv înscrierea în grupa pregatitoare, aici copiii având prioritate și în grupa mica, în acest caz înscrierea facându-se în limita locurilor ramase disponibile.

Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) atragea atenția, la sfârșitul lunii martie, ca marile orașe din România se confrunta cu o criza majora de locuri la gradinițe, aratând ca cea mai grava situție este în București, din cauza lipsei unei strategii naționale privind schimburile demografice.

Mediafax