Fiecare femeie isi doreste in garderoba sa o creatie care sa-i poarte amprenta. Si pentru ca Irina Schrotter este una dintre cele mai cunoscute creatoare de moda din Romania, am provocat-o sa ne vorbeasca despre moda si Uniunea Europeana. Sunt
|
|
Fiecare femeie isi doreste in garderoba sa o creatie care sa-i poarte amprenta. Si pentru ca Irina Schrotter este una dintre cele mai cunoscute creatoare de moda din Romania, am provocat-o sa ne vorbeasca despre moda si Uniunea Europeana.
Sunt romanii pregatiti pentru Uniunea Europeana in 2007?
2007 e un termen hazardat din multe puncte de vedere, nu atat din punctul de vedere al tarii, cat mai alesdin punctul de vedere al cetatenilor ei. Romanii nu sunt pregatiti – decat psihologic si nimeni nu a avut bunul-simt de a realiza o campanie in toata media referitoare la integrare, cu toate aspectele ei‚ dar cinstit si adevarat, fara sloganuri populiste!…
Dar designerii romani?
Designerii romani cred ca sunt cei mai pregatiti din industria textila si cu ajutorul lor si deschiderea, intelep ciu nea si viteza de reactie a proprietarilor de fabrici de confectii, industria textila ar putea avea o sansa dupa 2007.
Care sunt de fapt avantajele integrarii?
Sunt cateva avantaje majore: apartenenta la o structura guvernata de principiile democratiei, cu parghii si sisteme de control existente si operative, monitorizare reala a performantelor Romaniei, avantajele unei piete libere in UE impreuna cu toate acordurile si conventiile pe care aceasta le-a semnat si care ne vor pozitiona pe picior de egalitate cu producatorii din Comunitate, in sfarsit!!… Dar economia romaneasca si industriile ei, in mod special, sunt mult in urma performantelor tehnice ale companiilor cu care vom intra intr-o competitie directa‚ ceea ce va determina cu siguranta falimentul unui procent foarte mare de intreprinderi romanesti. Ce drepturi vom avea? Sa muncim la fel si sa fim la fel de competitivi ca ei (avand insa siguranta democratice si nu in ultimul rand, capitaliste).
Spuneai la un moment dat ca integrarea in UE va distruge industriile care produc in acest moment pentru Romania. Care ar fi solutia ca acest lucru sa nu se intample?
Cred ca ar trebui facuta o evaluare imediata a sectoarelor care prezinta un pericol iminent de „disparitie”. Si cred ca trebuie incercat urgent de intervenit pe langa UE pentru gasirea unor solutii care sa permita ca acest „sfarsit” acceptat de altfel de romani sa se produca cu un impact social cat mai mic! Dar, din pacate, aceasta este o varianta fara acoperire la echipa de negociatori a Romaniei (oare exista asa ceva in Romania?).
Ce sfaturi le dai tinerilor designeri si celor care produc la scara mica? Cum crezi ca vor face ei fata noului val?
Cei care produc la scara mica – daca ne referim la lohn – vor disparea (daca nu au inspiratia sa incerce sa dezvolte o piata interna sau externa – cu modele proprii). Pentru tinerii designeri abia incepe o perioada in care cred ca vor primi nenumarate oferte. Nu trebuie decat sa fie intelepti si sa se alature unor companii cu potential.
Esti de acord ca trebuie investit in forta de munca si in tehnologie? Tehnologia, fara discutie, e prioritara avand in vedere competitia care va incepe din 2007. Forta de munca insa nu trebuie numai calificata, ci si educata in Romania, iar asta este extraordinar de greu.
Cati angajati ai in acest moment si ce intentionezi sa faci in viitor?
Am aproximativ o mie de angajati, iar peste 5 ani intentionez sa am tot atatia.
Ce salariu are un angajat care lucreaza in domeniul confectiilor?
O medie de 300 euro brut.
The ONE