Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a avertizat România, într-un interviu acordat BBC, ca UE va continua monitorizarea la capitolul Justiție, unul din punctele care ar putea atrage activarea clauzei de salvgardare fiind legat de înființarea
|
|
Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a avertizat România, într-un interviu acordat BBC, ca UE va continua monitorizarea la capitolul Justiție, unul din punctele care ar putea atrage activarea clauzei de salvgardare fiind legat de înființarea Agenției Naționale de Integritate.
Conformarea Agenției Naționale de Integritate este unul din cele patru puncte ale reformei Justiției și lupta împotriva corupției pe care Comisia Europeana le va urmari și dupa aderarea României la Uniunea Europeana.
Sosit la București pentru a participa la o reuniune a țarilor din Balcani, Rehn a adaugat ca acesta este unul din cele patru puncte ale reformei Justiției și luptei împotriva corupției pe care Comisia Europeana le va urmari și dupa aderarea României la UE. El a atenționat ca, în cazul de neconformare a ANI la standardele europene, România ar putea fi exclusa din anumite aspecte ale cooperarii judiciare.
În privința înființarii ANI, varianta adoptata de Camera Deputaților a fost descrisa de ministrul Justiției, Monica Macovei, drept inutila. „Este una dintre deciziile cheie pe care le vom urmari de la începutul anului viitor”, a spus Rehn, referindu-se la crearea acestei structuri.
„Vom raporta Consiliului de Miniștri, deci țarilor membre, iar daca Agenția nu e în conformitate cu standardele europene, am putea activa clauza de salvgardare, care ar limita cooperarea judecatorilor și polițiștilor români cu colegii lor din restul UE”, a precizat comisarul european pentru extindere în interviul BBC, exprimându-și speranța ca autoritațile vor rezolva singure aceste probleme.
„E o posibilitate, dar nu vreau sa ma gândesc la cel mai rau caz. Aș prefera ca România sa-și rezolve singura problemele și sa se asigure ca ANI are toate mijloacele necesare pentru a combate corupția la standardele europene”, a adaugat Olli Rehn.
ANI ar urma sa verifice averile, incompatibilitațile și eventualele conflicte de interese și va trebui sa ia decizii obligatorii pe baza carora sa poata fi adoptate sancțiuni.
Celalalte trei obliective stabilite, saptamâna trecuta, de Comisia Europeana, pe baza carora vor fi analizate performanțele României, se refera la Consiliul Superior al Magistraturii, continuarea anchetelor privind acuzațiile de corupție la nivel înalt și lupta împtoriva corupției în administrația locala.
România va trebui sa faca o informare – privind toate cele patru puncte – pâna la sfârșitul lunii martie.
Pe baza informarii, Comisia Europeana va face un prim raport statelor membre în luna iunie. Ulterior, Comisia va raporta la fiecare șase luni pâna când toate chestiunile vor fi rezolvate.
Între timp, comisarul Rehn a discutat înființarea ANI cu Guvernul și partidele parlamentare.
Depinde de România și de Bulgaria daca aceste clauze de salvgardare vor constitui capitole majore sau doar note de subsol în istoria lor, a apreciat comisarul european. „Suntem consultați și monitorizam detaliile deciziei de înființare a ANI. Vom vedea daca e nevoie sa încurajam România sa ajunga la un rezultat mai bun”, a spus Olli Rehn.
Potrivit acestuia, ANI este un element cheie în instrumentarul luptei împotriva corupției. „Depinde de România și de Bulgaria daca aceste clauze de salvgardare vor constitui capitole majore sau doar note de subsol în istoria lor” a adaugat pentru BBC comisarul european pentru extindere.
Leonard Orban, care va fi de la 1 ianuarie colegul comisarului Rehn, a criticat deja România pentru ca se concentreaza – mai curând – asupra agitației politice interne decât asupra unei strategii post-aderare. În condițiile în care coaliția și-a pierdut majoritatea parlamentara și se discuta tot mai mult de alegeri anticipate – corespondentul BBC l-a întrebat pe Olli Rehn daca se teme de instabilitate în România, sindromul post-aderarii cu care s-au confruntat țarile central-europene.
„Actuala situație se datoreaza unui ciclu politic normal, dar poate ca perspectiva aderarii a ajutat Guvernul sa ramâna mai sudat pâna acum”, a raspuns comisarul european.
„Indiferent de motiv, sper ca România va reuși sa-și mențina stabilitatea politica în anii ce vin și va organiza alegeri potrvit Constituției. Important este ca sistemul democratic sa funcitoneze așa cum s-a întâmplat și în trecut” a mai spus Rehn.
Mediafax