Diamantele sunt cele mai bune prietene ale orologerilor

Apropo.ro / 18.12.2006, 16:44
Diamantele sunt cele mai bune prietene ale orologerilor
La marile evenimente care au legatura cu ceasurile, fie ca e vorba de Salonul de la Geneva, cel de la Basel sau alte targuri si expozitii mai mari sau mai mici, toata lumea vorbeste cu mandrie si satisfactie de faptul ca industria orologera elvetiana a


La marile evenimente care au legatura cu ceasurile, fie ca e vorba de Salonul de la Geneva, cel de la Basel sau alte targuri si expozitii mai mari sau mai mici, toata lumea vorbeste cu mandrie si satisfactie de faptul ca industria orologera elvetiana a inceput sa acorde o atentie din ce in ce mai mare femeilor, considerate tot mai importante ca segment de piata.

Ba chiar, in ultimii doi-trei ani, doamnele purtatoare de ceasuri au fost ridicate la rangul de „connaisseurs”, astfel incat piesele destinate clientelei feminine au devenit tot mai complicate, ca doar si o femeie este perfect capabila sa inteleaga si sa aprecieze un tourbillon, fazele Lunii sau un cronograf.

Toate bune si frumoase – femeia moderna si independenta se bucura sa cumpere un ceas feminist, iar manufacturile se bucura sa produca si sa vanda astfel de piese. Cu toate acestea, dupa ce admira modelele politically correct, dupa ce cumpara entuziasmate ceasuri complicate cu combinatii inedite (otel/cauciuc, aur/pisica de mare) ce fac femeile moderne? Se imbulzesc cat pot de repede in salile unde sunt prezentate colectiile haute joaillerie (ca si haute couture – adica exclusiviste, numai ca, in acest caz, e vorba de ceasuri) ale marilor case orologere si petrec acolo ore bune, proband si rasproband ceasurile batute cu zeci si sute de diamante si briliante.

Chiar daca diamantele in forma de ceas nu au neaparat mecanisme complicate, cu cine stie ce performante, compenseaza acest mic neajuns prin modul minunat in care sunt slefuite si dispuse pietrele, prin inventivitatea cu care ceasornicarul/bijutier a reusit sa plaseze giuvaieruri pe toata suprafata modelului (in afara de aratatoare, dar probabil ca se va ajunge si acolo).

Campionii anului 2006 in materie de ceasuri haute joaillerie sunt, probabil, Piaget si Jaeger LeCoultre, care au lansat, la Geneva, modele care ar putea foarte usor sa fie folosite si pe post de felinare, in noptile foarte intunecate. Modelul Piaget Limelight Party are o forma sferica, inspirata de globurile din discoteci, carcasa si cadran din aur de 18k si e pavat cu 114 briliante. Tot briliante – 10 – se regasesc chiar si pe catarama din aur. Ceasul a primit marele premiu la Geneva (Grand Prix D’Horologerie Geneve) si premiul pentru ceasurile de dama haute joaillerie. Piaget Limelight este un model haute joaillerie pentru dame, cu 124 de briliante, dar si cu un mecanism clasic mecanic (calibru 438P). In varianta cu bratara de aur de 18k se gaseste la magazinele Helvetansa, la pretul de 105.006 RON (30.880 euro).

Tot tonneau, tot Piaget Limelight – dar cu si mai multe diamante: varianta mica a modelului tonneau are nici mai mult nici mai putin de 841 de diamante si briliante, in vreme ca varianta „king-size” are 1306 pietre. Tot Piaget a lansat anul acesta alte doua „giuvaieruri” – modelele Emperador, de data aceasta pentru domni, dar asta nu inseamna ca au mai putine diamante. Modelul Piaget Emperador coussin (varianta mare), pe langa designul deosebit, are si 758 de diamante si briliante in diverse variante de slefuire.

Modelul Ideale Rock Setting de la Jaeger LeCoultre e cel mai bine descris de nume. Ceasul e acoperit de diamante taiate bagheta cu ajutorul unei tehnici cunoscute doar de artizanii firmei. Pe langa cele 16 carate de diamante, ceasul are si un mecanism cu incarcare manuala. Pretul incepe de la 150.000 de euro. Master Spinning, tot de la Jaeger LeCoultre, are o carcasa rotunda, cu o suprafata generoasa, unde sa incapa cat mai multe diamante. Mecanismul este, la randul sau, creat de manufactura.

Chiar daca Vacheron Constantin nu a mai lansat anul acesta creatii la fel de opulente ca in 2005 (cand marca a aniversat un sfert de mileniu de existenta neintrerupta), concentrandu-se, de pilda, pe colectii simple si pure (Excellence Platine e poate cel mai bun exemplu), a compensat printr-un model numit Kalla Duchesse. In 1979, Vacheron Constantin lansa modelul Kallista (cuvantul inseamna „cea mai frumoasa” in greaca), care a ramas in istorie ca cel mai scump ceas din lume – echivalentul a 11 milioane de dolari in 2006. Kalla Duchesse e derivat din modelul Kallista si include 841 de diamante taiate bagheta, trapez sau patrat, montate prin tehnica „piramidei inversate”. Ceasul are un mecanism cu incarcare manuala, creat de manufactura. Pretul e cuprins intre 241.000 si 803.000 euro.

Un model aparte, care geme de pietre pretioase (340 de diamante si briliante), dar reuseste sa inglobeze si doua complicatii foarte importante (tourbillon si cronograf) este Tourbillon et Chronographe Dame Jules Audemars, de la Audemars Piguet.

Breguet, marca legendara purtata de regi, regine si genii literare, defileaza, la categoria haute joaillerie, cu modelul stindard Reine de Naples, inspirata de o bratara de ceas creata pentru Caroline, sora imparatului Napoleon si regina Neapolelui. Unul dintre modele are 904 diamante si un mecanism complicat care include si fazele Lunii. Un alt ceas Reine de Naples e presarat cu 119 diamante, dar de foarte mare efect e si bratara, din perle roz de Akoya. Heritage, un model masculin, are carcasa in forma tonneau si 175 de diamante.

Hublot, un brand cu aer futurist, a creat versiunea haute-joaillerie a modelului sau vedeta – Big Bang Portocervo, care e decorat cu 114 diamante si, fidel filosofiei marcii care promoveaza stilul fusion, vine cu o curea din cauciuc alb la carcasa de aur rosu. Ceasul se gaseste in magazinul Cellini Balcescu si costa 74.500 RON (22.000 euro).

Fleur du Temps face parte din prima colectie feminina de la Jaquet Droz (Hommage Paris) si expune sute de diamante pe un fond negru, pentru a simboliza seductia viselor. Modelul este disponibil in doar 8 exemplare (cifra fetis a celor de la Jaquet Droz).

Tag Heuer (marca disponibila in magazinele Galt) a lansat un ceas-bijuterie mai diferit, in sensul ca ora este indicata de un display digital format din diamante. Mai precis, 54 din cele 879 de diamante au fost taiate astfel incat sa furnizeze o concentratie high-definition a luminii emise de 54 de LEDuri, care indica ora cu rosu. Cifrele rosii se asorteaza cu bratara de aceeasi culoare. Modelul, creat special pentru Uma Thurman, se numeste Diamond Fiction si exista doar trei exemplare. Valoarea ceasului este 100.000 de euro.

Girard Perregaux a imbracat in diamante modelul Cat’s Eye, care a castigat premiul „Ladies Watch of the Year” in Spania si Japonia. Versiunea haute joaillerie (125.000 RON – 36.750 euro, in magazinele Galt orologerie elvetiana) include 315 diamante, cele patru cifre arabe sunt, de asemenea, desenate cu diamante, iar catarama de aur e si ea batuta cu diamante. Mecanismul e manufacturat – GP 033R0. Tot de la Girard Perregaux, Richeville Joaillerie este un ceas miniatural, pe care si-au gasit loc 287 diamante, la pretul de 100.760 RON (29.600 euro).

Zenith au lansat un model haute-joaillerie cu mecanism automatic, intitulat, foarte romantic, Starissime Strokes of Midnight (probabil o referire la Cenusareasa). Ceasul are 36 de briliante, 65 de diamante, carcasa din aur alb de 22k cu greutate oscilanta si un design luxuriant specific casei Zenith. In Romania, se gaseste in magazinele Galt, la pretul de 172.645 RON (50.700 euro).

Dar ceasurile-bijuterie nu sunt numai apanajul marilor manufacturi orologere. Chaumet, o casa recunoscuta in primul rand pentru bijuterii, a lansat si ceasuri-bjuterii, Poate cel mai frumos model de anul acesta este Liens, un ceas cu carcasa din aur alb pavat cu 173 de diamante, cadranul batut cu 200 de diamante, iar bratara are 908 diamante. Pretul e comunicat la cerere.

Pana si germanii sobri de la A. Lange & S?hne si-au dat frau liber imaginatiei si spiritului hedonist anul acesta, lansand o colectie haute joaillerie. Modelul Cabaret, dupa cum sugereaza si numele, e o explozie exuberanta si stralucitoare de 824 de diamante si briliante si e vandut intr-o cutie de abanos, fildes, cristal de stanca si argint, care dateaza din Italia secolului 17. Tot de la A. Lange & S?hne provin si modelele Arkade si Saxonia, cu 40 si respective 52 de diamante, prezentate intr-un cufar venetian din 1600.

Dupa cum se poate observa, nu numai doamnele se dau in vant dupa ceasurile haute joaillerie, care, stralucind din „cap pana-n picioare”, sunt de multe ori destinate si „sexului tare”. Si sunt asa de frumoase, incat mecanismul parca nici nu mai conteaza. De altfel, a ramas celebra povestea (adevarata sau nu) ceasului masiv, batut cu diamante si briliante si pe curea, si pe carcasa, si pe cadran, si pe ecran, al carui bogat posesor nu a observat ca nu functiona, pana nu a fost rechemat de manufactura.

Dupa Afaceri