La ora actuala obezitatea reprezinta o afecțiune care survine în urma unor cauze complexe. Daca viața sedentara și consumul inadecvat de alimente sunt factori deja binecunoscuți, de cele mai multe ori, componenta psihologica este
|
|
La ora actuala obezitatea reprezinta o afecțiune care survine în urma unor cauze complexe. Daca viața sedentara și consumul inadecvat de alimente sunt factori deja binecunoscuți, de cele mai multe ori, componenta psihologica este ignorata, deși, de multe ori, aceasta este cauza principala a creșterii în greutate.
Multe persoane încearca, de pilda, sa „trateze” stresul mâncând. Chiar daca, evident, mâncatul nu duce la rezolvarea aceastei probleme, este foarte clar ca simplul gest de a mânca poate fi o sursa de confort pentru individul aflat deja în criza. Din acesta cauza, deseori se dezvolta un comportament ciclic, care, în final, duce la îngrașare.
Un studiu efectuat de Graham Alexander, un cunoscut medic din Cape Town, care s-a ocupat de problema obezitații, a aratat ca un numar mare dintre persoanele supraponderale provin din familii în care exista deja o istorie a existenței diferitelor tipuri de dependența, tratata de membrii sanatoși ai familiei cu prea puțina sau prea multa implicare. Oricare ar fi situația, aceasta duce la compensarea traumelor produse de existența unor astfel de cazuri în familie, prin consumul excesiv de alimente.
O alta problema psihologica este legata de traumele pe care o persoana le acumuleaza dupa ce trece printr-un abuz sexual. În urma unor asemenea experiențe, un numar mare de pacienți se supun unui regim de îngrașare, încercând, prin intermediul kilogramelor în plus, sa își ascunda sexualitatea.
Pentru ca multe dintre cazurile de obezitate sunt generate de astfel de probleme, scaderea în greutate este dificil de susținut. Prin faptul ca satisfacția produsa de fiecare masa este imediata, de multe ori, acest simplu fapt poate duce la folosirea fiecarui aliment îngurgitat ca pe o cale de auto-izolare.
Dintre persoanele care țin o cura de slabire nesupravegheata, 90% nu reușesc sa mențina constanta scaderea în greutate. De aceea, experții în nutriție sugereaza ca orice tentativa de control al greutații trebuie abordata dintr-o perspectiva complexa, care sa includa dieta propriu-zisa, exercițiile fizice și consilierea psihologica.
Rolul psihoterapeutului este acela de a identifica acele cauze care sunt la baza obezitații, tocmai pentru a putea sa creeze un comportament de respectare a programului impus. Atunci când o persoana începe sa scada în greutate, rata de anxietate resimțita este ridicata, mai ales dupa ce dieta este finalizata. Acest mecanism este similar cu cel resimțit de persoanele care poarta o perioada îndelungata un bandaj de gips și care se simt vulnerabile la orice contact, dupa ce renunța la el. Continuarea unei diete, chiar daca rezultatele înceteaza a fi cele scontate, poarta, de multe ori, simbolica unui pansament protector. Cel mai grav este tocmai faptul ca, reinstalarea obezitații dupa încetarea dietelor devine o posibilitate deja acceptata în subconștient.
Pentru a înțelege mai bine cauzele și starea în care se afla organismul nostru în timpul unei diete sau la finalul acesteia, chiar și atunci când suntem satisfacuți de rezultatele obținute și, totodata, pentru a beneficia și de ajutorul psihologic necesar unei diete reușite, putem obține un ajutor esențial apelând la sfatul medicilor parteneri în campania ReductoStart, care ofera o consultație de specialitate gratuita tuturor persoanelor care s-au decis sa slabeasca sanatos. Înscrierea în program se poate face accesând site-ul www.reductostart.ro, sau apelând Call Center-ul cu numarul de telefon cu tarif normal, 021-252.33.43.