Folosirea de petarde si pocnitori se pedepseste – infractiune

Apropo.ro / 30.11.2006, 15:31
Folosirea de petarde si pocnitori se pedepseste - infractiune
Folosirea petardelor sau a pocnitorilor, exceptând evenimentele organizate de firme de profil, devine, începând din acest an, infractiune si se pedepseste cu închisoare de la trei luni la un an. Comisarul sef Niculae Marinescu - seful Directiei Arme, Explozivi


Folosirea petardelor sau a pocnitorilor, exceptând evenimentele organizate de firme de profil, devine, începând din acest an, infractiune si se pedepseste cu închisoare de la trei luni la un an.

Comisarul sef Niculae Marinescu – seful Directiei Arme, Explozivi si Substante Toxice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române – a declarat, joi, într-o conferinta de presa, ca noua lege în domeniul pirotehnic a fost modificata, urmând sa intre în vigoare peste doua zile.

Astfel, atât cei care folosesc sau detin, cât si cei care comercializeaza obiecte pirotehnice trebuie sa stie ca, fata de anul trecut, în acest an, noua lege prevede, în loc de amenzi, pedepse cu închisoarea cuprinse între trei luni si un an.

În urma celor 420 de incidente, înregistrate în 2005, soldate cu doi morti si mai multi raniti, în ciuda impunerii de noi restrictii, autoritatile au decis ca, începând din acest an, sa mai fie interzise si alte categorii de obiecte de ”distractii”.

Astfel, cele din categoria a II-a: baterii de artificii, petarde, rachete – au fost interizse cu desavârsire, singurele obiecte pirotehnice care pot fi folosite fara încalcarea legii fiind cele din clasa I: artificii, jerbe, mini facle, stelute – a caror continut de material pirotehnic nu depaseste trei grame.

Comisarul sef Marinescu a precizat ca obiectele pirotehnice interzise persoanelor fizice pot fi folosite doar la evenimente organizate de firme avizate în acest sens.

Întrebat ce se întâmpla în cazul copiilor, care sunt cei mai mari amatori de astfel de obiecte pirotehnice, comisarul sef Marinescu a mentionat ca parintii vor raspunde.

Copii nu raspund penal pâna la vârsta de 14 ani.

La începutul anului, imediat dupa sarbatorile de iarna, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a solicitat ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, sa înainteze Guvernului spre aprobare un proiect de act normativ care sa prevada restrictii mai riguroase pentru utilizarea materialelor explozibile de catre persoanele fizice.

De altfel, si politistii sustineau propunerea de modificare a legii care reglementeaza folosirea si vînzarea petardelor si a artificiilor, în sensul introducerii unor restrictii.

Avînd în vedere numarul mare al persoanelor ranite de petarde si avertismentele medicilor, Politia afirma, la începutul anului, ca vrea sa propuna o serie de modificari ale legii, pentru a impune restrictii mai aspre pentru vînzarea si folosirea obiectelor pirotehnice de distractie.

În 2005, românii au folosit peste 1.700 de tone de obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice, exploziile acestora, în principal la trecerea dintre ani, producând moartea a doua persoane si ranirea altor peste 450.

Politia urmeaza sa identifice toate firmele detinatoare de materiale pirotehnice.

În tara, la momentul de fata, exista 1.200 de tone de produse pirotehnice, din care peste 800 fac parte din categoria celor interzise.

Mediafax