Test medical care poate prevedea apariția bolilor cardiace

Apropo.ro / 27.11.2006, 15:19
Test medical care poate prevedea apariția bolilor cardiace
Un test medical care utilizeaza scanarea prin rezonanța magnetica, pentru a depista persoanele tinere pasibile de deces subit din cauza tulburarilor cardiace, a fost dezvoltat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie, informeaza BBC News Online. Testul depisteaza eventualele

Un test medical care utilizeaza scanarea prin rezonanța magnetica, pentru a depista persoanele tinere pasibile de deces subit din cauza tulburarilor cardiace, a fost dezvoltat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie, informeaza BBC News Online.

Testul depisteaza eventualele țesuturi cicatrizate ale inimii, un simptom important al cardiomiopatiei dilatative, care nu ar putea fi detectat altfel.

În cazul acestei maladii, mușchiul cardiac slabește, se dilata și nu mai poate pompa sânge în mod eficient. Este cea mai comuna boala a mușchiului cardiac, ce poate aparea la orice vârsta.

Tehnica noua, dezvoltata de cardiologii de la Royal Brompton Hospital, implica injectarea unei substanțepe baza de gadoliniu în sistemul venos al pacientului și apoi scanarea lui prin intermediul rezonanței magnetice.

Gadoliniul se fixeaza în jurul țesuturilor cicatrizate ale inimii pentru ca acestea sunt mai puțin irigate cu sânge. Deoarece gadoliniul are proprietați magnetice speciale, aceste țesuturi afectate din inima se pot detecta foarte ușor în timpul scanarii.

Cardiologii au testat tehnica pe 101 pacienți și i-au monitorizat timp de doi ani pentru a determina efectul acestor tipuri de țesuturi asupra sanatații viitoare a pacienților.

Cardiologii au fost capabili astfel sa stabileasca gradul de gravitate a bolii, daca era necesar ca pacienții sa fie spitalizați sau daca aceștia prezentau riscul de a muri.

„Înainte de aceasta tehnica, era dificil sa decidem care dintre pacienți ar putea fi tratați în mod eficace doar cu medicamente și care dintre aceștia aveau nevoie de implanturi”, a declarat profesorul Dudley Pennell, coordonator al acestui studiu.

În cazul cardiomiopatiei dilatative, doar 20 – 30% dintre pacienți au nevoie cu adevarat de implanturi, care sunt de obicei foarte costisitoare.

Mediafax