Termenul de celulita se refera la grasimea cu aspect neplacut de sub piele și la excesul de fluide din țesuturi, fapt care cauzeaza denivelari ale epidermei. Aceasta reprezinta o dereglare a schimbului de substanțe, prin acumularea sub piele a grasimilor și a rezidurilor toxice. Celulita se caracterizeaza prin 4 semne fundamentale: creșterea volumului, a consistenței, a sensibilitații și diminuarea mobilitații pielii. Toate formele de celulita evolueaza în timp, iar dupa naștere se poate extinde ducând, în final, la obezitate celulitica.
Celulita este o afecțiune care preocupa majoritatea femeilor, mai mult din considerente estetice decât de sanatate. Dar implicațiile pe care le are asupra sanatații nu trebuie neglijate, celulita fiind o forma de obezitate, boala care, se știe, are urmari nefaste, fiind în sine cauza unei întregi game de afecțiuni.
Depunerea de grasime în cadrul acestei afecțiuni se face la nivelul bazinului, coapselor, genunchilor, sub forma unor umflaturi, la început de consistența crescuta, apoi flasca, care odata cu trecerea timpului devin sensibile și chiar dureroase la atingere. Cauzele celulitei sunt alimentația excesiva, abuzul de produse laxative, constipația, dezechilibrul hormonal, fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul. Constituția fizica, felul în care se depun grasimile pe corp, predispoziția spre creșterea în greutate sunt rezultatul interacțiunii dintre metabolism și mediul extern, stilul de viața, obiceiurile alimentare.
Apariția celulitei este rezultatul unor dereglari metabolice. Pentru îndepartarea celulitei este necesara o acțiune complexa asupra organismului. Trebuie sa se îmbunatațeasca circulația sanguina în țesuturile adipoase, sa se accelereze eliminarea celulelor grase și sa se întareasca musculatura.
Mulți oameni încearca sa scape de celulita cu orice preț. Problema apare când dietele riguroase, masajul și exercițiul fizic nu dau rezultate. Trebuie înlaturarați factorii care contribuie la dezvoltarea celulitei. Celulita nu este doar o problema estetica, ci este rezultatul alimentației dezechilibrate și a lipsei de mișcare.
În ceea ce privește tratarea celulitei cu produse cosmetice mediatizate sub forma de geluri și creme, trebuie precizat faptul ca acestea au rol mai mult de întreținere și mascare prin întinderea pielii, efectul fiind însa temporar, și nu definitiv.
Ciorapii anticelulitici au rol profilactic și pot fi utilizați în stadiu incipient al bolii. Efectul acestora scade odata cu agravarea celulitei. Aceste articole sunt de mai multe tipuri: cu rol de susținere – au un efect profilactic și îmbunatațesc circulația venoasa; cu rol de întindere – fac sexul feminin sa arate mai bine, dar purtarea lor frecventa are efect negativ asupra aparatului circulator și contribuie nu numai la dezvoltarea celulitei, ci și la complicarea ei.
Pentru prevenirea și tratarea celulitei se recomanda sa se consume cât mai multe lichide, apa sau ceaiuri, în nici un caz bauturi acidulate. Se recomanda sa fie exclusa carnea grasa, brânzeturile grase, pâinea, pastele fainoase și prajiturile și, ceea ce este foarte important, se impune cât mai multa mișcare.