Zeci de mii de libanezi i-au adus un ultim omagiu fostului ministru al Industriilor, Pierre Gemayel, transformând funeraliile acestuia, desfasurate pe strazile Beirutului, într-o manifestatie de protest fata de Siria si fata de miscarea prosiriana Hezbollah, relateaza Reuters.
Multimea de manifestanti flutura drapele ale formatiunilor crestine, inclusiv steagul Partidului Crestin Falangist – din care facea parte Gemayel – , adunându-se în fata Catedralei Saint George, unde Patriarhul maronit Nasrallah Sfeir a oficiat funeraliile.
Liderii sunniti, druzi si crestini, asezati împreuna în spatele unor geamuri antiglont, au lansat un apel la solidaritate în lupta împotriva influentei Siriei si a aliatilor acesteia din Liban.
„Unitatea nationala este mai puternica decât armele lor, decât crimele si terorismul”, a declarat Saad al-Hariri, fiul fostului premier Rafik Hariri, asasinat în 2005.
Liderii religiosi acuza regimul de la Damasc de împuscarea mortala a ministrului Industriilor, un politician de 34 de ani membru al unuia dintre cele mai influente clanuri crestine maronite. În pofida acuzatiilor, Siria a condamnat asasinatul.
„Nu vom avea pace pâna când criminalii vor fi adusi în fata justitiei”, a declarat tatal lui Gemayel, Amin Gemayel, fost presedinte al Libanului. Pierre Gemayel a fost împuscat mortal marti seara, într-un cartier crestin din Beirut.
Guvernul libanez sustine ca opozitia prosiriana, reprezentata de miscarea Hezbollah, doreste sa îi submineze autoriatea pentru a împiedica crearea unui tribunal special, sub auspiciile ONU, pentru judecarea autorilor asasinarii lui Rafic Hariri.
„Suspectam Siria ca se afla în spatele acestui asasinat, menit sa distruga unitatea nationala a Libanului si sa stimuleze confruntarile interconfesionale”, este de parere un etnic sunnit prezent la funeralii.
Participantii la ceremonia funebra s-au deplasat apoi în locul unde a fost ucis fostul premier Rafic Hariri, la 14 martie 2005.
„Siria nu va putea sa obstructioneze solicitarile noastre de aflare a adevarului, de aplicare a justitiei prin crearea unui tribunal international”, a declarat liderul druz Walid Jumblatt.
Fortele de ordine au înconjurat catedrala unde s-a desfasurat slujba de înmormântare pentru Gemayel. Lacasul de cult crestin este situat exact lânga o moschee construita de Rafic Hariri, înmormântat în Piata Martirilor.
Dupa oficierea slujbei de înmormântare, corpul neînsufletit al lui Gemayel a fost dus înapoi în localitatea natala, Bekfaya.
Anterior asasinarii lui Pierre Gemayel, Beirutul se confrunta cu o criza politica, în conditiile în care formatiunea Hezbollah, sustinuta de Siria si Iran, încerca sa blocheze activitatea Guvernului Fouad Siniora.
La funeralii au fost prezenti ministrul francez al Afacerilor Externe, Philippe Douste-Blazy, si secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa.
Presedintele Parlamentului libanez, Nabih Berri, un aliat politic al miscarii Hezbollah, a fost singura personalitate prosiriana prezenta la ceremoniile funebre.
Liderul maronit Michel Aoun nu a venit la catedrala, desi a transmis ca împartaseste durerea familiei Gemayel. Liderii Hezbollah, care au avertizat ca asasinii ministrului Industriilor încearca sa declanseze un conflict civil în Liban, au lipsit de la funeralii.
Politicienii cu vederi antisiriene au cerut o participare masiva la funeraliile lui Pierre Gemayel, fiul fostului presedinte al tarii, Amin Gemayel, si nepotul lui Bashir Gemayel, asasinat în 1982.