Serviciul de spionaj al Rusiei a fost adesea principalul suspect în tentative de asasinat comise în strainatate, prin metode care variaza de la topoare de alpinism, vârfuri de umbrela otravite, ceai sau sushi cu otrava, relateaza Reuters.
Un fost spion rus se afla în stare grava într-un spital din Londra, dupa ce a mâncat sushi sau a baut ceai otravit în timp ce servea prânzul cu o persoana care i-a oferit informatii despre asasinarea unui jurnalist critic la adresa Kremlinului.
Politia britanica va investiga otravirea agentului aflat în exil Aleksandr Litvinenko, iar reteaua de spionaj a Rusiei este din nou suspectata.
„KGB (agentia de spionaj a Uniunii Sovietice) a ucis în strainatate, iar membrii acesteia înca se afla în fruntea actualei retele de spionaj a Rusiei”, a afirmat Mark Galeotti, specialist în securitatea Rusiei la universitatea Keele din Marea Britanie.
Sefii serviciilor ruse de securitate au negat ca agentii lor ar fi încercat sa îl asasineze pe Litvinenko si au precizat ca nu mai este nevoie ca fostii spioni si critici ai Rusiei din strainatate sa fie ucisi.
În 1978, un barbat care se afla într-o statie de autobuz din Londra l-a înjunghiat pe jurnalistul disident bulgar Gheorghi Markov în coapsa cu o umbrela. Dupa trei zile, Markov a murit, fiind otravit de o peleta injectata de umbrela.
Nimeni nu a fost vreodata pus sub acuzare pentru crima, însa întotdeauna s-a presupus ca aceasta a fost comisa de serviciul de securitate al Bulgariei – la vremea respectiva un satelit sovietic – cu ajutorul KGB.
În 1940, a fost ucis în Mexic Leon Trotki, un rival al liderului sovietic Josef Stalin. Un agent sovietic l-a lovit în cap cu un topor de alpinism, în timp ce acesta lucra în biroul sau.
Dupa reducerea fondurilor în perioada post-comunista a anilor ’90, reteaua de spionaj a Rusiei a devenit mai activa în strainatate, a declarat Galeotti.
Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a fost desfigurat în urma otravirii cu dioxina, potrivit medicilor sai, dupa ce a luat cina cu sefiis erviciilor de securitate, în timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale din 2004, când la care a participat împotriva candidatului sustinut de Moscova.
Nici o persoana nu a fost pusa sub acuzare pentru acest incident.
Kremlinul nu are motive sa îsi asasineze fostii spioni, a afirmat însa Alexei Muhin, director general la Centrul de Informare Politica din Moscova.
„Pozitia lui Putin este suficient de puternica si nu are nevoie sa rezolve problemele în acest fel”, a adaugat el.
De asemenea, Serviciul de Informatii Externe al Rusiei (SVR) a precizat ca nu mai ucide oameni.