Consiliul Suprem de Aparare a Țarii (CSAT) se va întruni, peste o saptamâna, pentru a discuta despre contractul de privatizare al Petrom, privatizarile societaților de distribuție a energiei, resursele energetice pentru iarna, prețurile de achiziții la import, informeaza Președinția.
Potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale, ședința CSAT va avea loc miercuri, 22 noiembrie, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi figurând: prezentarea contractului de privatizare a Petrom și a societaților de distribuție a energiei, inclusiv studiul de consultanța pentru privatizare; resursele energetice pentru iarna: stocuri, contracte pentru achiziții carbune și gaze; prezentarea și analizarea prețurilor de achiziții la import; analiza efectelor procesului de privatizare asupra securitații energetice și a economiei naționale.
Președintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca tema privatizarilor din domeniul energetic va fi pe ordinea de zi a urmatoarei ședințe a CSAT, în care se va discuta și despre elaborarea unei noi strategii energetice, care sa țina cont de resursele României.
Basescu a precizat ca a cerut Ministerului Economiei și Comerțului documentație în legatura cu privatizarile din domeniul energetic, aceasta tema urmând sa se afle pe ordinea de zi a urmatoarei ședințe CSAT.
Șeful statului a mai declarat ca va cere în ședința CSAT și elaborarea unei noi strategii energetice, care sa țina cont de resursele României. „Voi introduce în CSAT tema legata de elaborarea unei noi strategii energetice, care sa țina cont de resursele României: carbune, nucleara, hidro”, a afirmat Basescu.
El a facut aceste declarații în aeronova prezidențiala, în timp ce se deplasa spre Tripoli pentru o vizita oficiala, prima dupa 1989 a unui șef de stat român în Marea Jamahirie Araba Libiana Populara Socialista.
Înaintea plecarii, Basescu a declarat, la Aeroportul Henri Coanda, ca în urma cu o luna i-a cerut ministrului Economiei sa nu accelereze procesul de privatizare la companiile din domeniul energiei, mai ales la Romgaz, proces care sa fie reluat dupa o analiza a rezultatelor privatizarilor în domeniu, inclusiv a Petrom.
„Acum o luna i-am cerut ministrului Industriilor (ministrul Economiei și Comerțului, Codruț Șereș – n.r.) sa nu accelereze procesul de privatizare la companiile din domeniul energiei, mai ales la Romgaz, urmând ca acestea sa fie reluate dupa o analiza a rezultatelor privatizarilor din domeniul energetic de pâna acum, inclusiv a Petrom”, a afirmat președintele.
Pâna acum, statul a privatizat cele doua distribuții de gaze naturale, Distrigaz Sud și Distrigaz Nord.
Gaz de France a încheiat cu autoritațile române contractul de privatizare a Distrigaz Sud în luna octombrie a anului 2004, transferul proprietații fiind finalizat în vara anului 2005. Valoarea totala a tranzacției pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni – cumpararea titlurilor și majorarea capitalului social – a fost de 311 milioane de euro.
Compania germana E.ON Ruhrgas a preluat, în iunie 2005, 51% din acțiunile Distrigaz Nord, schimbând denumirea societații, la 1 aprilie 2006, în E.ON Gaz România. Grupul german a platit 125 milioane de euro pentru 30% din acțiuni, la care s-au adaugat 178 milioane de euro pentru majorarea participației la 51%.
Cea mai mare companie din sectorul energetic și din România, Petrom, a fost vânduta grupului austriac OMV, în 2004. Compania austriaca a achitat statului 669 milioane euro pentru pentru achiziția directa a 33,34% din acțiunile Petrom și a participat cu 830 milioane euro la majorare a capitalului social prin care a dobândit participația majoritara.
În sectorul distribuției de electricitate, patru filiale Electrica au fost deja privatizate, iar Electrica Muntenia Sud va trece în proprietatea grupului italian Enel pâna la sfârșitul acestui an.
Enel mai deține, din 2005, Electrica Dobrogea și Electrica Banat, suma investita pentru preluarea acțiunilor și majorarea capitalului social fiind de 122 milioane de euro.
Pentru a intra în posesia a 67,5% din acțiunile Electrica Muntenia Sud, grupul italian investește 820 milioane de euro, suma reunind plata acțiunilor și majorarea capitalului. Enel a câștigat în luna iunie a acestui an licitația pentru preluarea distribuitorului de electricitate.
Acționarul majoritar al Electrica Oltenia este grupul ceh CEZ, care a investit, anul trecut ,166,5 milioane de euro pentru preluarea a 51% din titlurile companiei. Electrica Moldova a fost cumparata, în anul 2005, de grupul german E.ON., printr-o tranzacție de 100 de milioane de euro.
Ultimele trei filiale ale Electrica ramase în portofoliul companiei vor fi privatizate prin vânzarea directa a unui pachet de 42% din acțiuni și o majorare de capital prin care investitorul va dobândi 51% din titlurile fiecarei firme.
Procesul de privatizare va avea loc individual pentru fiecare filiala de distribuție a energiei electrice, iar majorarea de capital prin aport de numerar va avea loc simultan cu vânzarea pachetului de 42% din acțiuni.