Consumul de carne roșie ar putea dubla riscul de cancer la sân

Apropo.ro / 15.11.2006, 11:42
Consumul de carne roșie ar putea dubla riscul de cancer la sân
Consumul excesiv de carne roșie ar putea dubla riscul de apariție a cancerului la sân, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani și publicat în Archives of Internal Medicine, informeaza BBC News Online. La studiu, realizat de o echipa de

Consumul excesiv de carne roșie ar putea dubla riscul de apariție a cancerului la sân, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani și publicat în Archives of Internal Medicine, informeaza BBC News Online.

La studiu, realizat de o echipa de cercetatori de la Brigham and Women’s Hospital și de la Școala medicala Harvard din Boston, au participat 90.000 de femei aflate în premenopauza.

Cercetatorii sunt de parere ca o porție și jumatate de carne roșie consumata zilnic dubleaza riscul de apariție a cancerului mamar comparativ cu un consum de carne roșie de trei sau mai puține ori pe saptamâna.

Studiul s-a desfașurat în perioada 1989 – 2003. În 1991, 1995 și 1999, voluntarele au completat niște chestionare în care trebuiau sa indice cât de des au consumat 130 de alimente și bauturi diferite.

O data la doi ani, voluntarele trebuiau sa raporteze daca au fost sau nu diagnosticate cu cancer la sân. Cazurile erau confirmate prin rapoarte medicale.

Cercetatorii au mai studiat și natura tumorilor aparute, fiind interesați daca acestea erau alimentate de hormonii estrogen sau progesteron.

La finalul acestui studiu, 1.021 de femei dezvoltasera deja cancer la sân. Voluntarele care consumasera zilnic peste o porție și jumatate de carne roșie aproape își dublasera riscurile de cancer.

„Mai multe mecanisme biologice pot explica asocierea pozitiva dintre consumul de carne roșie și riscul de diagnosticare cu cancer la sân”, a declarat profesorul Eunyoung Cho, coordonator al studiului.

Carnea roșie procesata și gatita conține substanțe cancerigene precum aminele heterociclice care se formeaza în timpul prepararii. O a doua explicație este data de hormonii de creștere administrați vacilor în Statele Unite, dar care nu sunt administrați animalelor în Europa. O a treia explicație este ca acest tip de carne este o sursa de hemuri de fier, compuși care provoaca dezvoltarea tumorilor alimentate de estrogen.

Cercetatorii au declarat ca sunt necesare mai multe studii pentru a stabili o asociere clara între consumul de carne roșie și cancerul la sân.

În prezent, cei mai mari factori de risc pentru aceasta maladie sunt sexul și vârsta înaintata.

Mediafax