Ecaterina cea Mare a supranumit mica peninsula muntoasa din nordul Marii Negre „perla cea mai de seama a Coroanei Imperiale Ruse”. Ramane sa descoperim impreuna cu Florin Iorganda si Tientan Ling de ce…
Situata la nici 800 de kilometri de granita estica a Romaniei, Crimeea se cere descoperita cu masina: libertatea de miscare este mai mult decat necesara intr-un tinut in care formele de relief se succed cu repeziciune.
Fie ca te afli in cautarea unui loc de vacanta (de lux sau rustica) la malul marii, fie ca vrei sa frunzaresti pagini de mare istorie, Crimeea le are pe toate. Si chiar mai mult.
Nici nu este de mirare ca de-a lungul timpului peninsula a fascinat o sumedenie de popoare, devenind, inca din timpuri stravechi, o raspantie de culturi. Populatii indigene antice, precum cea a taurilor sau a scitilor, s-au amestecat cu colonistii greci, romani si armeni, iar cuceririle turco-tatare si slave au adaugat locului un plus de dramatism si de exotism. Specialistii estimeaza ca in Crimeea exista peste 12.000 de vestigii istorice, culturale si arhitectonice- ruine antice grecesti, situri medievale genoveze, armene, bizantine, tatare, palate rusesti ale epocii moderne, toate intr-un cadru natural de invidiat. Litoralul rivalizeaza in frumusete cu vestita Coasta de Azur si cu Riviera spaniola. In vestul peninsulei, se intind plaje largi, cu nisipul incredibil de fin, in timp ce, la sud si la est, faleze inalte sustin uimitoare bijuterii arhitectonice. Cu cat inaintezi spre centrul peninsulei, cu atat relieful devine mai inalt, mai stancos si mai arid; cascadele si canioanele din munti ofera cadrul ideal pentru petrecerea unor vacante active si pentru practicarea de sporturi extreme.
In timp ce nordul este o mare campie producatoare de cereale (in secolul VII i.Hr. colonistii greci au transformat peninsula in granarul Eladei), regiunea de contact dintre munti si mare gazduieste culturi de vita-de-vie terasate, din recoltele carora se obtin celebrele vinuri de Massandra si Inkerman.