Scanarea, eficace pentru detectarea cancerului pulmonar

Apropo.ro / 06.11.2006, 12:01
Scanarea, eficace pentru detectarea cancerului pulmonar
Scanarea asistata prin computer este eficace pentru detectarea tumorilor canceroase ale plamânilor, în stadiu incipient, dublând șansele de supraviețuire ale pacienților, este concluzia unui studiu realizat în Statele Unite. Oncologii s-au îndoit multa vreme de faptul ca

Scanarea asistata prin computer este eficace pentru detectarea tumorilor canceroase ale plamânilor, în stadiu incipient, dublând șansele de supraviețuire ale pacienților, este concluzia unui studiu realizat în Statele Unite.

Oncologii s-au îndoit multa vreme de faptul ca depistarea în faza incipienta a tumorilor canceroase ar putea prelungi semnificativ speranța de viața a pacienților și erau de parere ca asemenea investigații pot da naștere unui numar mare de alarme false și de biopsii inutile.

Scanarea nu este recomandata de corpul medical. Doar 16% dintre cazurile de cancer pulmonar din Statele Unite sunt în prezent detectate în stadiu incipient.

Conform studiului aparut în revista New England Journal of Medicine (NEJM), rata de detectare a cancerului pulmonar în stadiu incipient la pacienții cu vârsta de peste 40 de ani, este de 1,3%, comparativ cu 1% din cazurile de cancer mamar depistate în același stadiu.

Scanarea este și mai eficace pentru detectarea cancerelor la persoanele fumatoare sau care au fost fumatoare, cu vârste de peste 60 de ani (2,7% dintre cazuri), au subliniat autorii studiului, recomandând generalizarea acestei investigații medicale în cazul cancerului pulmonar.

La studiu, care s-a desfașurat în perioada 1993 – 2005, au participat 31.567 de subiecți. 484 de diagnostice puse prin scanare au fost confirmate prin biopsie. 412 din aceste cazuri de cancer pulmonar au fost diagnosticate în stadiu clinic 1 (incipient).

Dintre cei 412 bolnavi, 302 au suferit intervenții chirurgicale în luna care a urmat diagnosticarii, ceea ce le-a marit cu 88% speranța de viața din umatorii zece ani.

Opt pacienți dintre cei diagnosticați cu cancer în stadiu incipient care nu s-au operat au decedat în urmatorii cinci ani de la diagnosticare.

Costul unei intervenții chirurgicale pentru eliminarea unei tumori precoce este aproape jumatate din cel pentru operarea unui cancer avansat (stadiu clinic 4), au precizat autorii studiului, coordonat de profesorul Claudia Henschle, de la Universitatea Cornell din New York.

Cancerul pulmonar provoaca anual decesul a 1,3 milioane de persoane în lumea întreaga, mai mult decât cel de stomac (aproximativ 1 milion de victime anual).