Un plasture care poate trata cancerul de piele utilizând lumina produsa cu ajutorul unei baterii, a fost dezvoltat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie, informeaza dailymail.co.uk.
Pansamentul hi-tech permite ca bolnavii de cancer de piele sa fie tratați la spital sau acasa, dupa cum doresc.
Tehnologia este o adaptare a tratamentului cunoscut sub denumirea de terapie fotodinamica, utilizata deja în unele cazuri de cancer de piele.
În timpul terapiei, zona afectata este acoperita cu o crema contra cancerului sensibila la lumina. Efectul cremei este activat prin expunerea la o sursa de lumina.
În prezent, medicii utilizeaza surse de lumina intensa voluminoase, care se gasesc în spital. Pacientul trebuie sa stea așezat pe un scaun sau pe un pat sub sursa de lumina, timp de câteva ore, într-un cutie speciala.
Plasturele care se lipește de zona afectata face același lucru, dar este mai mic, mai ușor și portabil.
Profesorul Ifor Samuel, de la Universitatea St. Andrews, unul dintre cei doi cercetatori scoțieni care au dezvoltat plasturele, a declarat: „Poate fi purtat de pacient într-un mod similar unui plasture, în timp ce bateria este purtata ca un iPod.”
Profesorul James Ferguson, șeful unitații de fotobiologie de la Spitalul Ninewells din Dundee, a adaugat: „Plasturii emițatori de lumina sunt ieftini, portabili și convenabili ca metoda de tratament”.
„Testele pilot i-au demostrat deja eficacitatea și mulți pacienți au cerut acest tratament în locul metodelor convenționale”, a adaugat acesta.
Plasturele este potrivit cazurilor ușoare de cancer de piele de tip non-melanom, diagnosticat la suprafața pielii.