Ecstasy poate îmbunatați memoria bolnavilor de Parkinson

Apropo.ro / 30.10.2006, 12:57
Ecstasy poate îmbunatați memoria bolnavilor de Parkinson
Ecstasy poate îmbunatați memoria pacienților cu maladia Parkinson, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Statele Unite și publicat pe newscientist.com. Studiul realizat în laborator pe cobai a sugerat ca drogul sintetic ecstasy poate crește

Ecstasy poate îmbunatați memoria pacienților cu maladia Parkinson, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Statele Unite și publicat pe newscientist.com.

Studiul realizat în laborator pe cobai a sugerat ca drogul sintetic ecstasy poate crește numarul de celule producatoare de dopamina. În cazul maladiei Parkinson, numarul acestor celule producatoare de dopamina scade foarte mult.

Studii anterioare efectuate pe subiecți umani au indicat faptul ca ecstasy are un efect negativ asupra creierului, deoarece afecteaza neuronii care semnaleaza serotonina, o substanța cu rol cheie în procesul de memorare.

Profesorul Jack Lipton, de la Universitatea din Cincinnati, și colegii sai au administrat ecstasy femelelor gestante de cobai și au descoperit ulterior ca puii rezultați nu sufereau de nici o afecțiune a creierului.

În schimb, cercetatorii au remarcat o triplare a numarului de celule producatoare de dopamina. Aceste celule erau și mai bine conectate și dezvoltate decât ar fi fost normal, sugerând ca funcționau mai bine.

Totuși, celulele producatoare de dopamina embrionice cultivate în laborator expuse unor doze mari din acest drog au murit.

Lipton este de parere ca drogul ecstasy poate preveni moartea programata a celulelor care are loc în mod normal atunci când neuronii sunt stresați, așa cum se întâmpla în cazul unor boli degenerative printre care se numara și maladia Parkinson.

Lipton a sugerat ca este posibil ca pe viitor sa se dezvolte niște medicamente similare drogului ecstasy care sa fie utilizate pentru a crește numarul de celule producatoare de dopamina în cazul pacienților cu Parkinson fara ca acestea sa afecteze negativ ceilalți neuroni.

Studiul a fost prezentat la cea mai recenta conferința a Societații de neuroștiința din Atlanta, Statele Unite.

Mediafax