Varujan Vosganian, propus de premierul Calin Popescu Tariceanu pentru postul de comisar european, se întoarce la București, fara ca președintele Comisiei Europene sa confirme nominalizarea sa, deși a facut acest gest în cazul candidatului bulgar Meglena Kuneva.
Liberalul Vosganian revine în țara dupa o zi în care, de la Bruxelles nu a existat nicio informație privind desfașurarea întâlnirilor sale cu oficialii CE, în timp ce în țara au aparut speculații privind legaturile sale cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, precum și referitoare la o posibila colaborarea a sa cu Securitatea.
Candidații României și Bulgariei pentru funcția de comisar european vor fi audiați riguros, avertizeaza vicepreședinții Grupului Socialist din PE, Jan Marius Wiersma și Hannes Swoboda, într-o declarație comuna, precizând ca despre Vosganian se știe ca a fost „pe nota de plata a unor magnați”.
În declarația aparuta pe site-ul personal al lui Wiersma se arata ca cei doi își exprima îngrijorarea în special în legatura cu candidatul român, însa precizeaza ca ambii vor trebui sa raspunda unor întrebari riguroase, în cadrul unei proceduri detaliate de audiere la Parlamentul European.
„Candidatul Bulgariei este cunoscut pentru atitudinea și implicarea politica pro-europeana, în timp ce candidatul român nu este. Ce se știe este ca a fost foarte mult timp la dreapta eșicherului politic și pe nota de plata a unor magnați”, precizeaza cei doi.
Wiersma și Swoboda susțin ca vor fi corecți dar duri în audierea celor doi, care, daca vor fi acceptați, vor înclina balanța politica a Comisiei Europene spre dreapta.
„Noi vom solicita președintelui CE, Jose Barosso, menținerea spectrului politic al Comisiei pe centru”, se arata în declarație.
În replica, liderul PNL Calin Popescu Tariceanu a precizat ca declarațiile socialiștilor europeni „nu releva suspiciuni” la adresa lui Varujan Vosganian, liberalul fiind într-un moment în care se poate spune orice despre un om, însa toate speculațiile ar trebui sa se bazeze pe realitate.
Antena 3 a informat ca, vineri, „Jurnalul Național” va publica un material potrivit caruia liberalul Varujan Vosganian ar fi fost informator al Securitații.
Conform sursei citate, Varujan Vosganian ar fi fost recrutat de unul dintre subordonații lui Liviu Turcu, care a lucrat la Centrul de Informații Externe (CIE), precursorul SIE, pâna în ianuarie 1989, când a hotarât sa se refugieze în Occident. Turcul este de altfel autorul articolului din „Jurnalul Național”.
Președintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secașiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca la instituție nu a fost vreodata vreun dosar de-al lui Varujan Vosganian, varianta confirmata și de alți doi colegi de-ai sai, Mircea Dinescu și Cazimir Ionescu.
Secașiu a subliniat faptul ca Vosganian a fost verificat de Colegiul CNSAS în mai multe rânduri, ultima oara chiar în urma cu câteva luni, „în vara”.
„La ultima verificare am trimis solicitari la toți deținatorii de arhive pe care i-am rugat sa ne transmita orice document referitor la Varujan Vosganian. Aceasta este, de altfel, procedura în cazul oricarei persoane verificate din oficiu. Deținatorii de arhive ne-au raspuns ca nu au nimic pe numele domnului Vosganian, așa ca nu am primit niciodata nimic”, a declarat Secașiu.
Mircea Dinescu și Cazimir Ionescu au confirmat și ei versiunea lui Secașiu. Contactați de MEDIAFAX, aceștia au negat sa fi avut vreodata în mâna vreun document al Securitații care sa aiba legatura cu persoana lui Varujan Vosganian.
Președintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, anunța, la sfârșitul lunii august, ca Uniunea a cerut CNSAS sa-i puna la dispoziție dosarele persoanelor din conducerea USR, deci inclusiv al lui Varujan Vosganian, vicepreședinte al instituției.
Cu aceeași ocazie, Vosganian afirma ca este „cel mai cercetat cetațean armean”, având depuse patru cereri la CNSAS pentru a-și vedea dosarele. În plus, el aprecia ca adevarata problema este ca foștii informatori ai Securitații sa nu mai fie pe funcții de conducere.
„Problema este ca ei sa nu ne mai conduca (…) Trebuie sa-i facem sa nu mai fie calauzele noastre, sa-și macine în tacere slabiciunile”, afirma atunci Vosganian.
În replica, PNL și-a exprimat stupefacția fața de informațiile vehiculate de mass-media privind o „așa-zisa” colaborare a lui Varujan Vosganian cu Securitatea, considerând ca este vorba de o încercare de intoxicare și manipulare a opiniei publice, care au drept unic scop murdarirea imaginii acestuia.
„Informațiile sunt cu atât mai surprinzatoare cu cât CNSAS, în repetate rânduri, a confirmat faptul ca Varujan Vosganian nu a colaborat cu Securitatea”, se arata într-un comunicat remis, joi, MEDIAFAX.
Liberalii se întreaba de ce Liviu Turcu face astfel de declarații abia acum și a tacut în toți acești 16 ani, de când Varujan Vosganian deține diverse funcții publice.
„Ne întrebam cine are oare interesul de a compromite candidatul României la una dintre cele mai importante demnitați europeane, cea de comisar”, afirma liberalii, care apreciaza ca autorul acestui „atac murdar” se înșeala daca îl considera ca fiind la adresa PNL, pentru ca de fapt este un atac la adresa României.