Era dinozaurilor

Apropo.ro / 24.10.2006, 12:39
Era  dinozaurilor
Lumea dinozaurilor ramâne cea mai fascinanta pagina din istoria vieții pe Pamânt. In tumultoasa lor existența, derulata de-a lungul Erei secundare, care a durat circa 185 milioane de ani au avut forme și marimi neegalate vreodata de lumea animala, multe dintre ele


Lumea dinozaurilor ramâne cea mai fascinanta pagina din istoria vieții pe Pamânt. In tumultoasa lor existența, derulata de-a lungul Erei secundare, care a durat circa 185 milioane de ani au avut forme și marimi neegalate vreodata de lumea animala, multe dintre ele avântându-se în medii niciodata cucerite de rudele lor anterioare.

Mediile aerian, terestru și acvatic devenisera un imperiu al reptilelor. Dinozaurii pusesera stapânire absoluta pe mediul terestru – așa dupa cum o dovedesc vestigiile lor fosile, recuperate de pe aproape toate ariile continentale existente în Era Mezozoica.

Programul „Era dinozaurilor” se adreseaza în principal copiilor, pentru care dinozaurii, modul lor de viața și chiar existența lor de reptile exercita o vie fascinație. Pentru ca în ultimul timp dinozaurii au fost tratați ca un fel de super-staruri preistorice, proiectul nostru își propune sa transmita un minim de informație corecta și foarte clara asupra acestor fascinante și terifiante animale.

Structura programului este mai degraba aceea a unui atelier de lucru, în care fiecare lecție este urmata de o aplicație care vizeaza atât sa fixeze informațiile asimilate de copii cât și sa le dezvolte imaginația și abilitatea de a ajunge singuri la concluzii și sa înțeleaga cât mai bine epoca abordata de programul nostru.

Aplicațiile, de la imaginarea artistica a Mezozoicului ca era geologica și ca mediu de viața al dinozaurilor, pâna la realizarea de mulaje de fosile, își propune sa-i familiarizeze pe copii cu Paleontologia și sa le stârneasca interesul pentru Științele Pamântului. Prețul unui bilet la programul „Era dinozaurilor” este de 2,5 RON/persoana.

Proiectul isi propune sa ofere copiilor subiecte fascinante de discuție și aplicații pe masura si sa ofere informații corecte din punct de vedere științific asupra acestor animale, într-o maniera placuta și accesibila. Acesta este coordonat de Dr. Stanila Iamandei si se adreseaza copiilor cu vârste cuprinse între 6 – 14 ani.

Evenimentul se desfasoara in perioada noiembrie 2006 – iulie 2007, in prima sâmbata din fiecare luna, de la ora 12:00, cand se vor dezbate numeroase tematici si se vor realiza diverse aplicatii:

1. Sa cunoaștem dinozaurii !
Sâmbata, 4 noiembrie 2006, ora 12.00
• Ce intelegem prin termenul Dinozaur? Reptilele Mezozoice cuprind: Dinozauri, Pterozauri, Ichtiozauri, Serpi, Crocodili, Broaste testoase… Despre aspectul lor exterior si forma oaselor pelviene, despre dimensiuni si modul lor de inmultire, despre mediul de viata si migratiile lor, despre inmultirea prin oua si modul lor de cuibarire, despre comportamentul lor fata de pui si multe alte detalii extraordinare despre reptile disparute sau actuale puteti afla in cadrul acestei lectii.
• Cum gasim fosile de Dinozaur, cum le scoatem din roca si cum le „preparam”.
Coordonator: Dr. Stanila Iamandei
Asistenti Dr. Dan Grigore, Dr. Eugenia Iamandei.

2. La ospaț cu dinozaurii carnivori
Sâmbata, 2 decembrie 2006, ora 12.00
• Ce mancau Dinozauri carnivori? Erau vanatori? Erau hoitari? Mancau oua, pui? Erau omnivori? Mancau si fructe? Aveau pietricele in stomac? Aveau cioc? Aveau gheare? Cat erau de mari? Aveau pene? Erau ingrozitori sau simpatici? Sunt asa de multe intrebari.. Avem si raspunsuri?
• Dinozaurii carnivori aveau cioc, dinti si gheare? Desenati, cautati, construiti.
Coordonator: Dr. Dan Grigore, asistenti Dr. Stanila Iamandei, Dr. Valentin Paraschiv

3. Dinozaurii vegetarieni
Sâmbata, 6 ianuarie 2007, ora 12.00 – conferențiar
• Ce mancau dinozaurii ierbivori? Iarba? Radacini? Frunze? Crengi? Fructe? Seminte? Sau erau omnivori? Refuzau oare o soparla, un pui, un ou al altui dinozaur? Aveau bot sau cioc? Aveau pipota sau pietricele in stomac? Rumegau? Cat erau de mari? Oare chiar aveau crestere continua? Erau violenti? Cum cuibareau? Isi paraseau cuibul? Cum cresteau puii? Cum se aparau de cei carnivori? Iarasi intrebari. Si… iarasi raspunsuri.
• Dinozaurii ierbivori Cum deosebim dintii de dinozaur ierbivor. Coordonator: Dr. Stanila Iamandei, asistenti Dr. Dan Grigore, Dr. Eugenia Iamandei

4. Pterosauri cu sau fara pene?
Sâmbata, 3 februarie 2007, ora 12.00
• Ce erau Pterozaurii? Ca nu erau dinozauri. Au inventat aripa fara pene si zborului. Aspectul acestor reptile extraordinare care au cucerit mediul aerian a suferit mari schimbari in ce priveste structura sccheletului a oaselor, puteau avea si dimensiuni mari, putem discuta despre inmultirea prin oua, despre pui, despre comportamentul acestor zburatoare, poate despre migratii.
• Cum deosebim fosilele de pterozaur? Aripi si clont cu dinti si ghiare aveau. Sa le desenam.
Coordonator: Dr. Eugenia Iamandei, asistenti Dr. Dan Grigore, asistenti Dr. Stanila Iamandei.

5. Ichtyosaurii, Plesiosaurii si Mosasaurii – marinari din Mezozoic
Sâmbata, 3 martie 2007, ora 12.00
• Ce erau Ichtyozaurii, Plesiozaurii sau Mosasaurii, ca nu erau Dinosauri? Reocuparea mediului acvatic si innotul la unele Reptile a comportat readaptari la nivel de structura, oase, dimensiuni, aspect general, mod de inmultire, comportament cu puii. Hai sa coboram sub apa si sa intelegem si aceste reptile care traiau in apa in lunga Era a Dinozaurilor.
• Cum deosebim un schelet de reptila acvatica de un schelet de peste mare rapitor? Hai sa le desenam!
• Coordonator: Dr. Valentin Paraschiv, asistenti Dr. Dan Grigore, Dr. Stanila Iamandei.

6. Sânge de dinozaur !
Sâmbata, 7 aprilie 2007, ora 12.00
• Ce fel de sange aveau dinozaurii? Rece sau cald? Dar Pterozurii? Dar Ichtyozaurii? De unde stim? De cand se stie aceasta? Ce inseamna sange rece? De ce migrau Dinozaurii? Ce cautau dinozaurii in regiunile nordice? Era vizuina, un posibil mod de aparare?
• Cum arata osul de dinozaur la microscop si ce ne spune el. Coordonator: Dr. Eugenia Iamandei, asistenti Dr. Valentin Paraschiv, Dr. Stanila Iamandei.

7. Dinozaurii și dușmanii lor !
Sâmbata, 5 mai 2007, ora 12.00
• Aveau dinozaurii alti dusmani sau ei intre ei isi erau dusmani? Si cei foarte mari? Cum ajungeau ei foarte mari? Cum se aparau? Aveau vederea buna? Colorata? Isi mancau ouale oricum sau cu discernamant? Se luptau? Si cum? Aveu boli? Daca isi rupeau un picior? Daca se raneau? Supravietuiau?
• Cum se luptau Dinosaurii? Sunteti niste mici dinozauri. Incercati sa va imaginati.
Coordonator: Dr. Valentin Paraschiv asistenti Dr. Dan Grigore, Dr. Stanila Iamandei.

8. Pe urmele dinozaurilor !
Sâmbata, 2 iunie 2007, ora 12.00
• Cate degete avea un Dinozaur? Cat de mari urme lasau ? Ce legatura e intre marimea urmei si marimea animalului? Cum aflam greutatea animalului? Ce putem spune despre pistele de urme, despre dimensiuni, despre pui. Ce povesti ne spun urmele de pasi de dinozauri?
• Sa incercam reconstituim un picior de dinozaur dupa urma. Coordonator: Dr. Dan Grigore, asistenti Dr. Eugenia Iamandei, Dr. Stanila Iamandei.

9. Cum și de ce au disparut dinozaurii !
Sâmbata, 7 iulie 2007, ora 12.00
• Cand au trait si cand disparut dinozaurii? De ce au disparut? Ce a insemnat limita K/T? Sau au disparut treptat? Sau cum a fost? Cum de au disparut si multe alte grupe de plante si animale tot la sfarsitul Cretacicului? Dar oare au disparut Dinozaurii?
• Incheierea cursului si oferirea certificatului de absolvire a cursului special de „dinomanie”
• Concurs dinoartistic: vizionarea si premierea „operelor”participantilor la curs desene, picturi pe piatra, modelari in plastilina sau alt material.
• Vizita, explicatii si discutii la Sala de Vertebrate, si Mezozoic.
• Party cu costume de Dinozauri.
• Premierea celui mai frumos costum.
Prezideaza: conducerea Muzeului si coordonatorii aplicatiilor.

Muzeul National de Geologie