Vitamina D încetineste extinderea cancerului la sân

Apropo.ro / 18.10.2006, 11:00
Vitamina D încetineste extinderea cancerului la sân
Vitamina D poate încetini extinderea cancerului la sân, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie și publicat în Journal of Clinical Pathology, transmite Reuters. Cercetatorii au descoperit ca pacientele cu forme incipiente de cancer prezentau

Vitamina D poate încetini extinderea cancerului la sân, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie și publicat în Journal of Clinical Pathology, transmite Reuters.

Cercetatorii au descoperit ca pacientele cu forme incipiente de cancer prezentau în organism niveluri mai ridicate de vitamina D fața de femeile cu o forma mai avansata de cancer.

„Acest fapt conduce la ideea ca vitamina D are un rol de control în extinderea cancerului la sân”, a spus profesorul Carlo Palmieri de la Imperial College din Londra.

Experții au masurat concentrația de vitamina D din mostrele de sânge prelevate de la 279 de femei diagnosticate cu cancer la sân. 204 dintre voluntare se aflau în stadiul incipient al acestei boli.

„Știam din studiile anterioare ca incidența cancerului la sân este mai mare în cazul femeilor care traiesc la latitudini mai mari și care se expun mai puțin la soare”, a mai spus Palmieri.

Vitamina D este produsa de corp în momentul în care razele solare ating pielea. Laptele, peștele gras, ouale și ficatul sunt și ele surse de vitamina D.

Testele de laborator au demonstrat, de asemenea, ca vitamina D poate împiedica celulele canceroase sa se înmulțeasca.

Deși cercetatorii nu au descoperit înca daca nivelul scazut de vitamina D din corp este o cauza sau o consecința a cancerului, studiul lor sugereaza ca aceasta maladie poate fi încetinita prin administrarea acestei vitamine.

„Trebuie sa mai studiem și potențialele implicații clinice ale monitorizarii și menținerii unui nivel ridicat de vitamina D în sânge la pacientele cu cancer la sân”, a adaugat Palmieri.

În prezent, cancerul la sân este tratat cu ajutorul chirurgiei și radioterapiei, al chimioterapiei și tratamentelor hormonale sau al unei combinații dintre acestea, în funcție de stadiul maladiei.

Cancerul la sân este una dintre cele mai comune forme de cancer la femei, cu peste un milion de cazuri diagnosticate anual în întreaga lume, conform Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului, cu sediul la Lyon, Franța. Cu cât cancerul este diagnosticat și tratat mai devreme, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari.

Printre factorii care maresc riscul ca o femeie sa fie diagnosticata cu cancer se numara ereditatea, modificari moștenite ale genelor BRCA1 sau BRCA2, intrarea la pubertate mai devreme, o menopauza târzie sau lipsa nașterilor.

Mediafax