Se poata întâmpla oricui sa fie deprimat. Cum poate fi ajutata o persoana care sufera de depresie? Iata mai jos sfaturile unui expert psihiatru.
Cum recunoaștem o persoana deprimata?
Exista doua tipuri de depresie: cele care au cauze biologice clare, precum tulburarile bipolare, și celelalte, care funcționeaza dupa modelul unui cerc vicios. Semnele dupa care poate fi recunoscuta o persoana deprimata sunt:
– Dispoziție trista (pe o perioada mai lunga de timp): persoana vede totul în negru, nimic nu-i mai produce placere, metodele tradiționale de ridicare a moralului nu mai au efect.
– Lipsa de concentrare și pierderile de memorie.
– Orice contrazicere cu cineva provoaca o nefericire și mai mare.
– Lipsa de sociabilitate, de libido.
Cel mai important semn este ceea ce se numește triada „cognitiva-depresiva”: totul este vazut în negru, în ceea ce privește propria persoana, oamenii din jur și viitorul, de exemplu „sunt o nulitate, ceilalți nu ma înțeleg și nimic nu se va rezolva”.
Cum funcționeaza deprimarea?
Deprimarea funcționeaza pe baza a doua cercuri vicioase: oboseala și izolarea. Este vorba de o oboseala specifica, numita „oboseala paradoxala”, pentru ca, spre deosebire de cea cotidiana, aceasta se manifesta mai ales dimineața. Cu cât persoana deprimata se odihnește mai mult, cu atât este mai obosita.
În ceea ce privește izolarea, o persoana deprimata are tendința de a suporta mai puțin compania celor din jurul lui și de a deveni solitara. Și, evident, cu cât este mai singur, cu atât este mai solitar.
Cum poate fi ajutata o persoana deprimata?
Trebuie întâi sa fie convinsa sa recunoasca starea pe care o are și sa admita faptul ca are nevoie de ajutor. Aceasta persoana poate vizita medicul genralist care, de obicei este pregatit pentru a rezolva aceasta problema. Daca este necesar, acesta poate prescrie antidepresive și eventual, ședințe cu un psihoterapeut sau psiholog. Apoi, acesta trebuie sa stabileasca o terapie comportamentala. Persoana deprimata trebuie sa-și reia activitațile treptat, cel mai bine dupa un program bine organizat. Aceasta persoana se poate, astfel, reeduca progresiv, pentru a realiza anumite lucruri și a-și face placere. Rațiunea este inutila în cazul unei persoane deprimate.
Depresia este o boala a emoțiilor, nu se poate rezolva cu raționamente simple. Daca unei persoane de acest tip i se face morala de genul „nu-ți poți permite sa fii deprimat (cu oportunitațile tale, cu copiii tai etc.)”, acest lucru îi poate provoca o depresie și mai mare. Acest tip de raționament se aplica abia când starea persoanei se îmbunatațește.