Marea Britanie este țara care deține cel mai mare numar de persoane atinse de obezitate și, în ciuda mobilizarii autoritaților publice, aceasta boala câștiga din ce în ce mai mult teren, transmite AFP.
Conform unui studiu publicat marți, 23% dintre britanici sunt obezi, fața de 8% dintre italieni, 9% dintre francezi și 12% dintre germani.
Un britanic din doi este obez sau supraponderal și aceasta situație se apropie de cea din Statele Unite, țara care numara cele mai multe persoane obeze la nivel mondial, conform datelor OCDE pe care se bazeaza acest studiu.
Exista o diferența semnificativa între nordul Marii Britanii, unde proporția de persoane obeze este cu mult mai mare fața de sudul Regatului Unit.
Documentul mai sugereaza ca obiectivul afișat în 2004, de a stopa creșterea numarului de cazuri de obezitate în rândul copiilor cu vârste sub 11 ani, este pe cale de a nu fi atins.
Saracia poate favoriza apariția obezitații, dar aceasta explica parțial fenomenul, care mai este produs și de „americanizarea modului de viața”, remarcata din ce în ce mai mult în Marea Britanie.
Regatul Unit este paradisul fast food-urilor, iar hypermarket-urile sunt ocupate în mare parte de rafturile cu chipsuri și biscuiți aperitiv. Consumul anual de chipsuri pe cap de locuitor este de 7,2 kilograme fața de 1 kilogram în Italia.
Jumatate dintre copiii britanici consuma anual echivalentul a cinci litri de ulei de gatit, prin simpla consumare a acestor chipsuri, indica în septembrie British Heart Foundation.
Alte asociații au pledat, fara succes pentru moment, pentru interzicerea clipurilor publicitare televizate la alimentele nesanatoase, înainte de ora 21.00.
Statul s-a implicat în campanii menite sa schimbe atitudinea elevilor în ceea ce privește alimentația sanatoasa, interzicând diverse alimente de acest tip din cantinele școlare. Miza este mare: în august, un raport indica faptul ca 19% dintre baieții cu vârste cuprinse între 2 și 15 ani și 22% dintre fetele din aceeași grupa de vârsta vor ajunge obezi pâna în 2010.