Muzeul Pantofilor

Apropo.ro / 09.10.2006, 13:00
Muzeul Pantofilor
Bata a devenit demult sinonim cu pantofii. Thomas Bata a fost inscaunat drept rege al pantofilor acum o buna perioada de vreme. Iar daca tu vrei sa stii totul despre pantofi, atunci ai o singura solutie: sa vizitezi unicul muzeu al pantofilor din lume – BATA SHOE MUSEUM. Locatia, aflata in

Bata a devenit demult sinonim cu pantofii. Thomas Bata a fost inscaunat drept rege al pantofilor acum o buna perioada de vreme. Iar daca tu vrei sa stii totul despre pantofi, atunci ai o singura solutie: sa vizitezi unicul muzeu al pantofilor din lume – BATA SHOE MUSEUM.

Locatia, aflata in Toronto, este una dintre comorile Americii de Nord. Peste 10.000 de pantofi sunt gazduiti in interiorul structurii de patru etaje proiectata de arhitectul Raymond Moriyama.

Muzeul celebreaza stilul si evolutia tuturor tipurilor de incaltaminte de-a lungul secolelor. Expozitiile sunt dedicate pantofilor rotunzi chinezesti, sandalelor antice egiptene, sabotilor din castane zdrobite, faimoaselor platforme, dar si unor momente speciale din istoria umanitatii. Peste 4500 de ani de istorie si o colectie de pantofi ai starurilor din secolul XX. „Totul despre pantofi”

Muzeul Bata este transformarea unui vis in realitate. O pasiune personala transpusa intr-o colectie aclamata la nivel international. „Vinovata” de crearea acestui muzeu? Sonja Bata. Ea este fondatoarea Fundatiei Muzeului Pantofilor Bata. Ea este cea care din 1940 scotoceste lumea ca sa gaseasca cei mai speciali pantofi.

Pasiunea ei pentru incaltaminte a impins-o pe Sonja Bata sa creeze una dintre cele mai spectaculoase si fine colectii din lume, dar mai a ales sa puna bazele unicului muzeu de pantofi din lume.

La o prima vedere, incaltamintea reprezinta o indicatie de gust si stil, dar la o examinare mai atenta, ea iti dezvaluie o alta imagine. Privita cronologic, incaltamintea traseaza o linie clara din punct de vedere tehnologic, dar aduce in atentia privitorului si atitudinile si valorile unei societati. In particular, un studiu asupra pantofilor ilustreaza moduri de viata diferite si iti indica statul social, climatul, religia, sexul si profesiile oamenilor de-a lungul veacurilor.

Indiferent daca sunt obiecte de frumusete sau instrumente de tortura, pantofii sunt semne ale timpurilor de care apartin.

In 1979, cand colectia de pantofi a familiei Bata a depasit orice spatiu disponibil inttr-o casa, ei au creat Fundatia Muzeului Pantofilor Bata. Rolul acesteia? Sa aiba grija de colectie si sa puna bazele unui centru care sa informeze despre rolul pantofilor in viata sociala si culturala a umanitatii. In decursul anilor, Fundatia si-a extins activitatile si a pus la punct expeditii de cercetare in zone unde traditiile si obiceiurile de purtare ale pantofilor se schimba repede: indigenii din America de Nord, Siberia, Alaska, Groenldanda si Laponia.

Obiectivul primar al Fundatiei este si ramane acela de a oferi o „casa” permanenta colectiei de 10.000 de pantofi si accesorii.

Pe 6 mai 1995, Muzeul Pantofilor Bata isi deschide usile in strada Street West, la nr 327. Cladirea Muzeului are 39.000 de metri patrati. Ea a fost proiectata de arhitectii Moriyama si Teshima si este unica in lume.

Un muzeu mondial si totodata un „mare magazin universal” , Muzeul Pantofilor Bata a devenit destinatia favorita a pasionatilor de pantofi si a localnicilor.