Cum poți evita durerile de spate si de gat

Apropo.ro / 05.10.2006, 18:21
Cum poți evita durerile de spate  si de gat
Oricat s-ar scrie despre durerile de spate, subiectul tot interesant ramane. Pentru ca ele determina tot mai multe persoane sa se prezinte la medic. Iar varsta celor care se confrunta cu astfel de dureri variaza între 20 și 60 de ani. Daca nu te afli în aceasta categorie de varsta

Oricat s-ar scrie despre durerile de spate, subiectul tot interesant ramane. Pentru ca ele determina tot mai multe persoane sa se prezinte la medic. Iar varsta celor care se confrunta cu astfel de dureri variaza între 20 și 60 de ani.

Daca nu te afli în aceasta categorie de varsta nu înseamna ca ai scapat de probleme! Nu te bucura prea tare, fiindca apariția acestor dureri are cauze multiple.

Te cocoseaza locul de munca? Nu ne referim la faptul ca muncești atat de mult încat te trezești, peste noapte, cu o cocoașa precum cea a bunicii. Ci, ne referim la poziția în care stai 8-10 ore pe zi. Daca lucrezi în fața calculatorului sau îți petreci aproape tot timpul pe scaun, te poți trezi cu dureri de spate.

Vorbești mult la telefon și stai cu capul într-o parte? Te poți alege cu dureri de gat, mai precis de ceafa. La fel, daca stai aplecata deasupra biroului timp îndelungat: te paște spondiloza cervicala! Dar, toate aceste neplaceri poti fi evitate, cu un minimum efort din partea ta.

Ce-i de facut? Ia o pauza din cand în cand și fa cateva exerciții. Și ce daca se uita lung la tine colegii de birou! Ieși 5 minute afara și plimba-te, ca sa nu-i deranjezi. Chiar daca nu vei putea face asta foarte des, macar de doua-trei ori pe zi poți sa încerci. Îți rupi 10-15 minute din timpul de lucru pentru a-ți schimba poziția. Daca ești forțata sa stai toata ziua cu nasul în hartii, nu ezita sa mai ridici foile la nivelul ochilor. Daca te striga șeful, nu te ridica brusc de pe scaun! Întoarcerile și mișcarile bruște pot provoca o întindere musculara la nivelul spatelui. Nici întoarcerea brusca a capului dupa colegul care șușotește ceva despre tine nu e indicata. Doar nu vrei sa te doara gatul cateva zile din cauza lui!

Daca ai de carat zilnic dosare sau alte greutați, evita sa iei multe o data. Mai bine faci doua, trei drumuri decat sa-ți expui coloana vertebrala la eforturi inutile. Atunci cand transporți obiectele, ține-le aproape de corp, cam la nivelul taliei.

Daca îți place sa fii cocheta, dar stai mult în picioare, renunța la încalțamintea cu toc înalt. Masaj cu antiinflamatoare si gimnastica, un calmant, și trece. Da, daca nu e o durere cronica. Analgezicele obișnuite pot alunga durerile de spate. Masajul poate fi și el eficient, mai ales daca la mijloc sunt spasmele musculare, dar trebuie facut cu atenție și nu prin presiuni asupra coloanei vertebrale.

Gheața, aplicata local, ajuta și ea, la fel și unguentele cu rol antiin­fla­ma­tor. Aplicațiile cu caldura locala fac bine, re­la­xeaza mușchii dureroși și tensio­na­ți. Dar nu pentru toata lumea caldura acțio­nea­za ca un analgezic.

Gimnastica re­gu­lata este, însa, cel mai bun tratament pre­ventiv. Înainte de a începe un program de gim­nas­tica, trebuie sa te sfatuiești cu medicul asupra tipurilor de exerciții pe care le poți face.

Acasa Magazin