Oamenii obezi devin dependenți de mâncare la fel cum toxicomanii sunt dependenți de droguri, fapt care explica pofta lor de mâncare exacerbata, este concluzia unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Science, informeaza newscientist.com.
Studiul a fost realizat de o echipa de la Brookhaven National Laboratory din New York, coordonata de profesorul Gene-Jack Wang.
La studiu au participat șapte persoane supraponderale carora li se aplicase în prealabil un dispozitiv numit implant de stimulator gastric (ISG). Dispozitivul are rolul de a trimite semnale electronice nervului vag (nervul însarcinat cu transmiterea informațiilor motrice și senzoriale catre creier), care transmite mesaje de sațietate creierului diminuând astfel pofta de mâncare.
Creierele voluntarilor au fost scanate de doua ori, la interval de doua saptamâni, o data cu dispozitivul activat și o data cu dispozitivul dezactivat.
Encefalograma realizata în momentul în care voluntarii se simțeau satui iar implantul era activ a scos la iveala un metabolism crescut în hippocampus, o zona din creier asociata cu comportamentul emoțional, învațarea și memoria.
Encefalogramele au scos la iveala faptul ca regiunile din creier care controleaza senzația de sațietate sunt aceleași care controleaza nevoia de droguri a toxicomanilor.
Descoperirea explica de ce este atât de dificil sa scapi de obezitate. „Știm ca aceasta decizie implica și sistemul emoțional și cognitiv. Acest studiu arata cum creierul încearca sa manipuleze corpul”, a explicat Wang.
Deși studiul a fost restrâns, cercetatorii sunt de parere ca aceste descoperiri ar putea deschide noi cai pentru conceperea unor tratamente împotriva obezitații.