Noi speranțe în tratarea depresiei

Apropo.ro / 22.09.2006, 13:07
Noi speranțe în tratarea depresiei
Este vorba de rezultatele unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Institutul de farmacologie moleculara Sophia Antipolis din Nisa, Franța. Șoareci care nu sufera de depresie, este rezultatul spectacular obținut de cercetatori suprimând una dintre genele acestor

Este vorba de rezultatele unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Institutul de farmacologie moleculara Sophia Antipolis din Nisa, Franța. Șoareci care nu sufera de depresie, este rezultatul spectacular obținut de cercetatori suprimând una dintre genele acestor rozatoare și care deschide o noua cale spre noi forme de tratare a acestei maladii.

„Șoarecii carora li s-a suprimat aceasta gena traiesc, se hranesc și se reproduc normal. Când sunt supuși anumitor experimente similare celor care produc depresia umana se constata ca aceștia au devenit mai rezistenți la diferite tipuri de stres, în același mod în care o faceau când erau tratați cu antidepresive”, a explicat Michel Lazdunski, coordonatorul echipei de cercetatori.

Studiul a fost publicat în revista americana Nature Neurosciences.

Printre testele semnificative, s-a observat ca un șoarece aflat în stare depresiva și introdus în apa, mediu detestat de membrii acestei familii de rozatoare, sfârșește prin a se resemna și a deveni imobil. Șoarecii tratați cu antidepresive și cei carora li s-a suprimat gena asociata cu depresia continua sa lupte pentru a ieși din apa.

Gena descoperita de cercetatori care are legatura cu depresia corespunde canalului ionic TREK-1, prezent în toate regiunile creierului implicate în aceasta maladie.

„Un canal ionic este un microgenerator care creeaza semnale electrice prin care celulele nervoase comunica între ele. Exista mii de canale ionice într-o celula. Acestea constituie baza computerului nostru personal”, a explicat profesorul Lazdunski.

Descoperirea genei TREK-1 implicat în mecanismul de declanșare a depresiei permite dezvoltarea unui nou tratament contra acestei tulburari psihice.

„Antidepresivele utilizate în prezent sunt eficace în cazul a doar doua treimi din pacienți. În mod ideal, un nou medicament ar putea sa vindece mai mulți oameni dar și sa acționeze mai rapid decât medicamentele cunoscute, prevenind recidivele”, a continuat Michel Lazdunski.

Aproape 20% dintre femei și 10% dintre barbați se îmbolnavesc cel puțin o data în viața de depresie, necesitând un tratament medicamentos. Cercetatorii știu acum ca la unii pacienți exista o predispoziție genetica pe care se suprapune un stres exterior, doliu, divorț, șomaj etc., care declanșeaza maladia.

„Bineînțeles, nu se pune problema sa aplicam aceasta descoperire manipulînd genele umane și suprimând gena corespunzatoare canalului ionic TREK-1 la om. Dar putem crea un medicament care, blocând canalul ionic, ar mima ceea ce se produce în eliminarea gentica”.