Gustul pentru legume amare sta în gene

Apropo.ro / 22.09.2006, 13:06
Gustul pentru legume amare sta în gene
Este scuza perfecta pentru orice copil, placerea sau neplacerea manifestata fața de legume este înnascuta. Studiile recente au scos la iveala faptul ca gustul pentru legume amare sta în gene. Cei care nu suporta broccoli sunt nascuți cu papile gustative foarte sensibile la gusturile

Este scuza perfecta pentru orice copil, placerea sau neplacerea manifestata fața de legume este înnascuta. Studiile recente au scos la iveala faptul ca gustul pentru legume amare sta în gene. Cei care nu suporta broccoli sunt nascuți cu papile gustative foarte sensibile la gusturile puternice, în timp ce cei care iubesc aceasta leguma gasesc ca nu este deloc amara.

Cercetatorii americani sunt de parere ca aversiunea fața de legume este o metoda organismului de a ne menține sanatoși.

Se știe ca substanțele aflate în spatele gustului amar împiedica iodul sa funcționeze corect în organism. Dar iodul, prezent în fructele de mare și unele legume și procesat de glanda tiroida, este foarte important pentru dezvoltarea mentala și sexuala.

Persoanele care locuiesc în zone în care nivelul de iod este scazut pot dezvolta o aversiune fața de alimente care îi împiedica sa utilizeze cantitatea mica de iod prezenta în organism.

Cercetatorii de la Mon-ell Chemical Sciences Centre din Philadelphia au rugat voluntarii sa evalueze gustul amar al unor legume.

Fiecare participant la studiu a fost apoi testat pentru a determina variațiile genelor care controleaza sensibilitatea la gustul amar. Aceștia au descoperit doua tipuri de gene, unele sensibile și altele insensibile.

Fiecare persoana are doua gene, de același tip sau diferite. Cei dotați cu o pereche de gene sensibile au senzația ca legume precum broccoli, varza și varza de Bruxelles sunt extrem de amare.

Persoanele care sunt dotate cu o pereche de gene insensibile la gustul amar manânca cu placere legumele mai sus menționate. Cei dotați cu o gena sensibila și una insensibila simt ca aceste legume sunt mediu amare.

Aceleași gene sunt responsabile pentru gustul acru, al legumelor precum nasturel, nap sau hrean. Experții cred ca, totuși, este posibil ca oamenii sensibili sa-și dezvolte placerea pentru acest tip de legume pe masura ce înainteaza în vârsta.