Cum sa afli cu exactitate daca trebuie sa slabești sau nu

Apropo.ro / 21.09.2006, 15:33
Cum sa afli cu exactitate daca trebuie sa slabești sau nu
Deși este mult mai raspândita decât obezitatea, supraponderalitatea este o problema medicala mult mai extinsa, fiind primul pas catre obezitate și catre toate complicațiile pe care aceasta le aduce. Cu toate acestea, nivelul de informații existent este mult

Deși este mult mai raspândita decât obezitatea, supraponderalitatea este o problema medicala mult mai extinsa, fiind primul pas catre obezitate și catre toate complicațiile pe care aceasta le aduce. Cu toate acestea, nivelul de informații existent este mult inferior decât în cazul obezitații.

Termenul de supraponderal, este folosit în mod comun pentru a defini o persoana al carei corp conține mai multa grasime decât este necesar pentru funcționarea normala a organismului.

Excesul de grasime și implicit excesul de kilograme este o caracteristica specifica multor persoane, devenind chiar o problema de interes național, numarul supraponderalilor fiind de peste 64% din populația adulta în Statele Unite ale Americii.

Vorbeam mai devreme despre necesarul de grasimi de care organismul are nevoie pentru a-și desfașura activitatea în parametrii normalitații. Puține persoane știu însa exact care este procentul necesar fiecarui corp. Orice persoana interesata de alimentația sanatoasa trebuie sa știe ca procentul de grasime pe care corpul trebuie sa îl înmagazineze pentru o funcționare corecta este de aproximativ 20-25% în cazul femeilor, și de 15-18% în cazul barbaților. Atunci când vorbim despre funcționarea normala a organismului, ne referim la funcționarea aparatului hormonal, reproductiv și a sistemului imunitar.

Tot ceea ce se încadreaza între aceste limite, poarta numele de grasimi esențiale, iar ceea ce depașește acești parametrii, chiar și în cazul indivizilor sanatoși poarta denumirea de depozite de grasime, care au rolul de a furniza o rezerva energetica organismului. Acest al doilea tip de grasime este localizat de obicei sub piele, existând totuși în cantitați foarte mici și în interiorul corpului, în jurul organelor.

O cantitate nesemnificativa de grasime este benefica oricarui organism având în vedere ca aceasta este un izolator termic, un absorbant al șocurilor în zonele sensibile și un depozit energetic în situații care cer un consum energetic sporit, însa cu toate acestea, atunci când aceasta limita este depașita, poate duce la obezitate.

Pentru a determina acest coeficient al grasimii se folosesc mai multe modalitați, printre care compararea greutații și a înalțimii cu un standard considerat ideal, calcularea IMC (indicelui de masa corporala), analiza independenței bioelectrice, masuratoarea greutații hidrostatice sau procedeul numit DEXA (dual energy X-ray absorbtiometry), un procedeu deosebit de complex care a fost dezvoltat în prima faza pentru a masura densitatea oaselor. Dintre toate aceste modalitați, primele doua, care se pot efectua fara ajutor specializat, sunt cele mai puțin demne de încredere. Celelalte modalitați, cele care nu necesita suport medical, sunt de multe ori departe de adevar.

Ultimele doua modalitați, și anume cântarirea hidrostatica (prin care întregul corp este scufundat sub apa și apoi cântarit prin intermediul aparaturii speciale) și analiza DEXA (prin care densitatea diferitelor tipuri de țesut este masurata și astfel este stabilita proporția grasimii în corp) sunt cele mai exacte tehnici, însa și calcularea IMC (indicelui de masa corporala) sau testul prin ciupituri succesive atunci când sunt asistate de personal de specialitate, pot indica destul de exact daca este nevoie sau nu sa slabiți.

Orice decizie pe care o persoana o ia în privința controlului greutații corporale, trebuie coordonata de un medic specialist, pentru a evita eventualele complicații posibile în cazul dietelor ținute dupa ureche. Campania REDUCTOSTART ofera sprijin medical gratuit tuturor persoanelor care s-au decis sa slabeasca sanatos.