Premiile Oscar, cele mai ravnite distinctii acordate in lumea filmului, primite ca o recunoastere a celor mai buni din cinematografie, au fost acordate pentru prima oara in 1929 de Academia americana de film, o corporatie non-profitabila menita sa promoveze arta realizarii filmelor.
Ceremonia a fost, de fapt, o cina privata, tinuta la Hollywood Roosevelt Hotel, la care au participat mai putin de 250 de persoane si care au platit cite 5 dolari.
In prezent, organizatia are peste 6000 de membrii onorifici, toti profesionisti în diverse specialitati ale cinematografiei, si anume producatori, regizori, actori, directori de imagine si multi altii.
In primii ani, ceremonia de decernare nu era publica, dar a reusit sa creeze un val de popularitate, si a devenit publica. Prima transmisiune televizata a Premiilor Oscar a fost alb-negru si a avut loc in anul 1953, pe teritoriul Statelor Unite si al Canadei. De-abia in anul 1966 a putut fi posibila o transmisiune color a Premiilor Oscar in toata lumea.
Premiul, o statueta care reprezinta un om cu o spada în mana, se numeste Oscar pentru ca, asa cum spune legenda, Margaret Herrick, bibliotecar in academia americana, a exclamat la vederea statuetei ca „semana cu unchiul Oscar!”.
Categoriile premiate au suferite cateva schimbari cu trecerea timpului. Actualmente, cele mai importante sunt: „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor”, „Cel mai bun actor”, „Cea mai buna actrita”, „Cel mai bun actor in rol secundar”, „Cea mai buna actrita in rol secundar”, „Cel mai bun scenariu original”, „Cel mai bun scenariu adaptat”, „Cea mai buna imagine”, „Cel mai bun montaj”, „Cea mai buna coloana sonora”, „Cea mai buna melodie originala”, „Cele mai bune decoruri”, „Cele mai bune costume”, „Cel mai bun machiaj”, „Cel mai bun sunet”, „Cel mai bun montaj sonor”, „Cele mai bune efecte vizuale”, „Cel mai bun film strain”, „Cel mai bun film de desene animate”, „Cel mai bun montaj”, „Cel mai bun film documentar”, „Cel mai bun scurt metraj documentar”, „Cel mai bun scurt metraj”, „Cel mai bun scurt metraj de desene animate”, „Cel mai bun mixaj sonor”.
Alegerea castigatorilor se face în doua etape. În prima etapa sunt nominalizati la Oscar cinci posibili castigatori. Aceasta nominalizare este facuta de membrii Academiei care apartin aceleasi specialitati cu cei nominalizati. Astfel, actorii voteaza pentru actorii ce vor primi nominalizarea, scenaristii pentru scenaristi si asa mai departe. În schimb, castigatorul de la fiecare categorie este ales de catre toti membri Academiei, indiferent de specialitatea acestora din urma. Voturile sunt exprimate în secret, de asa forma ca nici unul dintre membri academiei sa nu cunosca rezultatele. La realizarea scrutinului lucreaza o firma prestigioasa de auditoriu, care este însarcinata sa centralizeze voturile. Pana în momentul ceremoniei în care sunt prezentanti nominalizatii fiecarei categorii si este deschis plicul sigilat cu numele castigatorului, nu se poate sti despre cine este vorba.
Recordul pentru cele mai multe nominalizari, dar nici un premiu castigat, este detinut de Peter OÂ’Toole si Richard Burton, fiecare cu cite sapte nominalizari. Cei mai des nominalizati la titlurile de „Cel mai bun actor” si „Cel mai bun rol” sunt: Jack Nicholson (11 nominalizari), Laurence Olivier (10 nominalizari) si Spencer Tracy (9 nominalizari). Nici un actor de gen masculin nu a castigat trei premii „Cel mai bun actor” consecutiv. Doar o singura actrita a castigat de patru ori premiul „Cea mai buna actrita”: Katherine Hepburn pentru filmele Morning Glory (1932/3), Guess WhoÂ’s Coming to Dinner? (1967), The Lion in Winter (1968) si On Golden Pond (1981). In anul 1968, Katherine Hepburn a impartit acest premiu cu actrita Barbara Streisand.
Anthony Quinn a castigat cu rolul de pictor (Paul Gaugin) in filmul Lust for Life (1956), singurul premiu Oscar acordat vreodata pentru un rol foarte scurt . Acesta a jucat pe ecran doar timp de 8 minute.
Au fost si actori celebri care au refuzat aceste premii. Astfel, in anul 1970, George C. Scott a renuntat Oscarul ce-i fusese acordat pentru „Cel mai bun rol” in filmul Patton, iar doi ani mai tarziu, premiul a fost refuzat de Marlon Brando pentru rolul sau din filmul The Godfather.
Premiilor le-au fost adresate o multime de critici, din partea mai multor grupuri nationale si protectoare a „adevaratei arte a saptea”, care pretind ca aceste premii sunt destinate doar marilor productii americane, si ca este premiat mai mult comercialul decat arta. Au fost de asemenea calificate drept rasiste, pana la ceremonia din 2001, cand la categoria „Cel mai bun actor” au fost nominalizati doi actori de culoare, iar la categoria „Cea mai buna actrita”, o singura actrita de culoare, pe care analistii îi creditau cu putine sanse. In final, Academia a decernat surprinzator cele doua premii actorului de culoare Denzel Washington pentru Training Day si respectiv singurei actrite de culoare nominalizate, Halle Berry, pentru Monster’s Ball. Multi considera ca a fost doar o strategie a organizatiei de a amortiza polemica rasista.
Romania la Oscar
Filmele romanesti, ca si celelalte produse in afara Romaniei, pot participa la categoria pentru „Cel mai bun film strain”, introdusa in competitie in anii Â’50. Anterior, era un premiu special sau onorific, iar primul castigator a fost, acum cinci decenii, „La Strada” de Fellini.
Daca anul trecut nu am reusit sa introducem „Moartea domnului Lazarescu” intre cele cinci nominalizari, acum filmul „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” este nominalizat la premii. „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” intruneste regulile Academiei, adica a fost lansat între 1 octombrie 2005 si 30 septembrie 2006 si a rulat cel putin sapte zile consecutiv într-un cinematograf.
Regulile sunt indeplinite de alte opt filme românești – „Fix Alert”, „15”, „Femeia visurilor”, „Despre morți numai de bine”, „Legaturi bolnavicioase”, „Azucena”, „Pacala se întoarce” și „Margo” – și un alt film, care are premiera în aceasta luna – „A fost sau n-a fost?”. Acestea, impreuna cu productia „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, au concurat reprezentarea Romaniei la premiile Oscar.
Ediția din 2007, care va avea loc la 25 februarie 2007, va fi prezentata de actrița și vedeta TV Ellen DeGeneres. Gala Premiilor Oscar este urmarita la T.V. de mai mult de un miliard de oameni si este considerata in prezent unul dintre cele mai importante evenimente din lumea cinematografiei.