Investitiile in outsourcing ale unor mari companii vestice care angajeaza mii de tineri cunoscatoriide limbi straine – altele decat cele clasice ca engleza, franceza sau italiana – dau un nou suflu centrelor de limbi straine care au aparut dupa 1990 din nevoia romanilor de a invata alta limba straina decat rusa.
Treptat s-au dezvoltat. Si acum castiga peste 200.000 de euro pe an din cursuri de engleza, finlandeza sau greaca. Centrul de limbi straine FIDES din Bucuresti a fost creat in 1991 de Smaranda Elian si Luminita Petrulian, ambele profesoare de limbi straine la Universitatea Bucuresti.
„Dupa revolutie, am inteles ca lucrurile in tara noastra se vor schimba repede si mult. Ne-am dat seama ca se va produce o brusca deschidere spre lumea democratica si ca romanii vor avea nevoie de limbi straine mai mult decat pana atunci”, povesteste Smaranda Elian.
In acea perioada conceptul de centru de limbi straine era relativ nou pentru piata romaneasca, asa ca cele doua intreprinzatoare a trebuit sa o ia de la zero. „Cand am creat noi centrul, a trebuit practic sa-l inventam”, explica Elian.
Un proiect de acest gen nu se realizeaza insa fara a trece prin mai multe etape. Asa ca cele doua intreprinzatoare au format un grup de profesori, cunoscatori a mai multe limbi straine, cu multa experienta si dornici sa se implice intr-un proiect de acest gen. Au discutat cu acestia tipul cursurilor, structura lor (durata, module, ritmicitate) si alegerea materialelor didactice. Apoi au ales spatiul adecvat atat cursurilor si bugetului si au inceput promovarea.
„Ne-am promovat cursurile prin toate mijloacele disponibile de la postarea de afise stradale si impartirea de fly-ere pana la reclame in mass-media”, povesteste Elian.
Centrul FIDES si-a inceput activitatea fara niciun angajat propriu-zis, Elian si Petrulian ocupandu-se de problemele administrative. Profesorii erau atunci, ca si acum, angajati prin contract de colaborare. In prezent centrul are 16 angajati prin contract de munca care lucreaza numai in organizarea cursurilor si secretariat, la care se adauga personalul din conducere. Profesorii, traducatorii, interpretii lucreaza toti ca si colaboratori externi.
Pornind de la cursuri pentru patru limbi straine organizate seara, centrul FIDES a ajuns sa ofere acum cursuri de engleza, spaniola, italiana, franceza, germana, finlandeza sau greaca. La cerere, oferta FIDES se poate adapta cerintelor persoanelor fizice si institutiilor, in grup sau one-to-one, la sediul centrului sau la sediul institutiei.
Pe langa acestea, FIDES mai ofera si cursuri pentru certificatele internationale (Cambridge, TOEFL, IELTS), cursuri de limba romana pentru straini. Acestea din urma sunt solicitate de oamenii de afaceri straini care lucreaza in Romania sau de angajati ai corpului diplomatic. Profesorii centrului ofera asistenta de audit lingvistic pentru institutii, precum si traduceri autorizate si interpretariat.
„O noutate este reprezentata de cursurile de limbi straine desfasurate in strainatate. In acest sens colaboram cu 40 de scoli de limbi straine din toata lumea”, explica Elian.
Cursurile pentru persoane fizice sunt organizate pe niveluri de cunoastere a limbii, fiecare treapta avand doua module a 32 de ore fiecare, grupate in opt saptamani.
„Nivelurile sunt cele recunoscute la nivel international, incepator, pre-intermediar, intermediar, post-intermediar, avansat. Dupa anumite niveluri cursantul poate opta sa continue pregatirea generala sau sa se inscrie la un curs de pregatire Cambridge, TOEFL”, explica Elian.
In ceea ce priveste tarifele practicate de centru, Elian este de parere ca trebuie sa urmeze tendinta pietei. „Cand am creat FIDES-ul, practic eram singuri pe piata. Acum avem o sumedenie de scoli concurente, drept care pretul nu poate iesi din anumite limite.”
In general, tarifele centrului sunt medii, cel mai mic fiind in perioada promotiilor, iar cel mai mare pret este cerut pentru cursurile de pregatire pentru certificatele internationale si cursurile one-to-one. In cifre, acest lucru poate insemna ca pretul cursurilor poate porni de la 200 de lei (57 de euro) pe modul pana la 700 de lei (199 de euro) pe modul pentru cursurile one-to-one.
Avantajul pe care il ofera aceste centre este ca la sfarsitul oricarui modul se poate primi un certificat de frecventa pe nivelul respectiv, iar la sfarsitul unui ciclu de curs se primeste o diploma cu valoare de atestat unde sunt trecute competentele lingvistice dupa scala europeana din Pasaportul Lingvistic European. Pentru cursantii FIDES, aceste documente intra in pretul cursului.
Centrul FIDES a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 803.800 de lei (228.000 de euro) si un profit net de 65.000 de lei (18.500 de euro).
„Satisfactia intr-o afacere, dupa parerea noastra, nu o constituie banii. Marea satisfactie pe care ne-o da FIDES-ul vine din faptul ca ne place ceea ce facem si ca suntem un colectiv unit, o mare familie in care ne simtim toti bine si tuturor ne pasa de celalalt”, povesteste zambind Smaranda Elian. Pe viitor, cei de la FIDES intentioneaza sa-si dezvolte afacerea prin participarea la proiecte europene.
Un alt centru de limbi straine care a vrut sa ofere un alt mod de predare a limbilor straine este Centrul ExamPlus din Timisoara. In iulie 2005, doi oameni de afaceri ce activau in domeniul IT si patru profesoare de limbi straine au decis sa investeasca 30.000 de euro in deschiderea unui centru de limbi straine in Timisoara.
„Ideea s-a nascut din dorinta noastra de a face ceva diferit de predarea prin metodele impuse de vechea scoala unde eram angajate. Piata timisoreana de profil cerea noi metode de comunicare si de predare a limbilor straine, mai noi si mai eficiente decat cele impuse de scolile de profil”, povesteste Andreea Opris, una din fondatoarele centrului.
Principala problema cu care s-ar putea confrunta oricine doreste sa-si deschida un centru de limbi straine este, in opinia lui Opris, finantarea. „Ai nevoie de cineva cu bani, care sa fie dispus sa investeasca intr-o afacere de acest gen, care nu aduce profituri imediate si are nevoie de timp pentru a-si cladi o reputatie.”
Chiar daca nu au fost deschizatori de drumuri, cei de la ExamPlus au avut nevoie de curaj si o analiza detaliata a costurilor si veniturilor ce ar putea fi generate de o afacere de acest gen.
Pentru a atrage cat mai multi clienti, cei de la ExamPlus ofera servicii de consultanta gratuita celor ce vin la centru, chiar inainte de a se inscrie sau a plati cursurile.
Centrul ofera cursuri generale de limbi straine, cele mai cautate fiind cursurile de pregatire pentru examene si obtinere de certificate internationale de limba straina (TOEFL, Cambridge, IELTS, Zertifikat Deutsch, DELF, DALF, CILS), dar si cursuri specializate, pe diferite abilitati lingvistice si profesionale.
Centrul ofera si cursuri pentru companii multinationale sau pentru copii, acestea devenind foarte populare datorita metodei alternative la cea oferita de scolile de stat si a atmosferei si activitatilor in care sunt implicati copiii.
„O idee nou implementata de noi este clubul saptamanal de conversatie, o oferta unica pe piata timisoreana de profil. Aceasta idee a fost introdusa de Dominic Reeves, colaborator al centrului, si a avut succes in randul adolescentilor si al cursantilor middle-aged”, a explicat Opris.
Si tarifele celor de la ExamPlus sunt motivate de tendinta pietei de profil. In cifre aproximative, cel mai mare tarif pentru un curs one-to-one este de 70 de lei (19,78 euro) pe sedinta, cel mai mic fiind de 15 lei (4,24 euro) pe sedinta pentru cursurile de copii. Cei de la Exam Plus ofera reduceri substantiale persoanelor care se inscriu la mai multe cursuri sau module, dar si in functie de statutul social si rezultatele academice ale cursantilor.
Invatarea limbilor straine nu are limite de varsta, din acest motiv cel mai varstnic cursant al centrului a avut 67 de ani, iar cel mai tanar sase ani.
Intrebate care sunt cele mai cautate limbi straine, reprezentantele ambelor centre au raspuns la unison: engleza. De ce? Raspunsul e simplu, pentru ca ajuta la promovarea in cariera, fie ea in tara sau peste hotare. Dar nici limbile de circulatie restransa nu au ramas fara cursanti.
„O tendinta pe care am observat-o in cadrul FIDES este cererea tot mai mare pentru limbi care in anii trecuti intrau in categoria „rare”, ca de pilda olandeza, turca, greaca, norvegiana, semn ca tot mai multe companii au contracte in aceste tari”, explica Elian.
La Timisoara, lucrurile stau putin altfel. Pentru cei de acolo, italiana si spaniola sunt cele mai vorbite limbi straine in contextul actual.
„Majoritatea companiilor straine din regiunea Timis cauta sa angajeze personal cu calificare de la mediu la superior care sa lucreze in companii autohtone sau multinationale in care principalele limbi de comunicare sunt engleza, germana sau, eventual, franceza si italiana”, spune Opris.
Pe viitor, cei de la ExamPlus doresc atragerea clientilor stabili in timp, mai ales din cadrul companiilor, si extinderea brand-ului in judetele din vestul Romaniei.
Oana Cosman
Ziarul Financiar