Un par frumos și sanatos trebuie îngrijit, iar prima regula este sa știi ce tip de par ai
1. Par sensibil
Șampoanele pe baza de plante sunt recomandate pentru toate tipurile de par, dar parul sensibil, cu firul subțire și degradat, trebuie îngrijit numai cu produse pe baza de ingrediente naturale. Pentru clatire poți folosi oțetul sau ceaiul de urzica (tratamente care au proprietatea de a întari firul de par), iar pentru stralucire folosește infuzie de frunze de nuc (daca ești bruneta) sau de flori de mușețel (daca ești blonda).
2. Par gras
Excesul de îngrijire poate avea efecte negative asupra parului gras, deoarece majoritatea produselor speciale revitaÂliÂzante conține și substanțe grase. Nu folosi nici prea multe produse de styling (evita ceara de par, îți sunt recomandate spuma și fixativul). Pentru a crea impresia de volum, opteaza pentru o tunsoare în scari.
3. Par lung
Parul de lungime medie sau lung nu trebuie spalat cu foarte mult șampon. Produsele destinate spalarii parului nu sunt îndepartate în totalitate prin clatire și parul va ramâne îmbâcsit. O opțiune buna sunt acele produse concentrate din care se utilizeaza foarte puțin și care se aplica pe par doar diluate în puțina apa.
4. Par uscat
Un par lung, cu firul uscat, fragil, are un aspect inestetic, deoarece parul pare „mâncat”, deteriorat. Daca nu te avantajeaza parul scurt, lungimea ideala este medie, deoarece acest gen de par nu pastreaza coafura mai mult de cinci ore.
5. Par deteriorate
În nici un caz nu-ți sunt indicate schimÂbarile radicale de culoare. Pentru vopsirea acestui tip de par e bine sa folosești un oxidant cu concentrația cea mai slaba. O decolorare puternica poate distruge ireÂmediabil firul. În general, vopsirea raÂdaÂcinilor se face în fiecare luna, iar vopsirea parului, integral, o data la trei luni.
6. Matreața
Daca ai frecvent aceasta problema și produsele speciale nu te mai ajuta sa scapi de matreața, poți încerca și un remediu naturist. Clatește-ți parul dupa spalare cu apa minerala, la temperatura camerei. S-ar putea ca „vinovata” de afecțiunea ta sa fie apa de la robinet, al carei conținut, bogat în clor și calcar, poate sa-ți lezeze pielea capului, mai sensibila. Apa minerala confera parului un luciu deosebit!
7. Par gras
Daca parul tau devine unsuros la doar câteva ore dupa spalare, trebuie sa acționezi în vederea reducerii activitații glandelor sebacee. Un prim pas este spaÂlaÂre parului la un interval de 4-5 zile. Va treÂbui sa suporți sentimentul de „par murdar” pentru câteva saptamâni, dar efortul îți va fi rasplatit! Folosește un șampon destinat prevenirii îngrașarii parului și nu aplica balsam decât pe vârfuri.
8. Par fragil
O cantitate optima de lichide, consumata zilnic, asigura hidratarea întregului organism, deci și a parului. „Ajuta” parul și din exterior: prin maști speciale hidratante, pe baza de ceramide și ingrediente naturale cu proprietați de hidratare (foarte buna este aloe vera). Nu-ți usca parul cu foehnul și folosește numai produse de styling care conțin și balsam.
9. Par ondulat
Trebuie sa-ți alegi șamponul în funcție de felul în care dorești sa-ți arate parul. Pe piața exista o gama diversa de produse de îngrijire, unele destinate îndreptarii parului, altele speciale pentru accentuarea buclelor. Și produsele de styling te pot ajuta sa ai bucle mai bine definite (spuma fixativa, crema modelatoare, geluri speciale etc.) sau sa le domolești (spuma cu balsam). Totuși, soluția optima pentru a avea un par drept ramâne (deocamdata) doar placa de îndreptat parul. Tunsoarea ideala pentru acest tip de par este în scari, a doua opțiune fiind parul tuns egal.
10. Exces de sebum
Operațiunea de vopsire a parului este suportata foarte bine de parul gras, iar concentrația de oxidant poate fi și mai mare, deci poți opta pentru schimbari radicale de culoare. La nevoie, poți repeta vopsirea chiar și la 2 saptamâni, dar nu este bine sa faci din asta un obicei. Specialiștii îți recomanda un interval de o luna.