Delegația Permanenta a PNL decide, sâmbata, într-o ședința la Constanța, în privința excluderii din partid a deputaților Mona Musca și Ioan Ghișe.
Cazurile celor doi deputați figureaza la punctul 3 al ordinii de zi a Delegației Permanente a PNL.
Potrivit unor surse liberale, daca în cazul Mona Musca lucrurile sunt clare, ea urmând sa fie exclusa, în cazul Ioan Ghișe „curentul” în PNL este de menținere a acestuia în partid.
Mai mulți liberali, printre care și lideri ai formațiunii, par convinși ca sancțiunea de retragerea a sprijinului politic pentru Ghișe este „suficienta”, deci nu s-ar mai pune problema excluderii. Motivația ar fi reprezentata de faptul ca Ghișe a recunoscut, înca din 1992, relația sa cu Securitatea, pe vremea când era membru al Partidului Alianța Civica. „Mai mult decât atât, Ghișe s-a validat prin vot direct, în doua rânduri – 1996 și 2000 – când a candidat la primaria Brașovului. În nici un caz nu este cazul Monei, care a ținut secret angajamentul cu Securitatea timp de peste 16 ani”, au declarat surse din PNL.
Președintele Camerei Deputaților, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca deputatul PNL Mona Musca a fost invitata „telefonic, prin e-mail și prin SMS” la Delegația Permanenta a partidului de la Constanța. Olteanu a menționat ca raspunsul acesteia a fost „ceva de genul: «daca nu voi avea ceva mai bun de facut, voi veni»”.
De asemenea, Olteanu a precizat ca, în calitate de deputat liberal, Mona Musca ar fi trebuit sa participe, în cursul zilei de vineri, la dezbaterile pe care partamentarii PNL le-au avut cu miniștrii formațiunii, precum și cu premierul Calin Popescu Tariceanu.
În schimb, deputatul PNL Ioan Ghișe, a carui excludere din partid se va discuta tot la Delegația Permanenta, este prezent la Constanța, el participând vineri la întrunirea parlamentarilor liberali. Ghișe a discutat cu mai mulți membri ai Delegației Permanente despre situația sa.
Totodata, Ghișe a adresat colegilor liberali o scrisoare deschisa prin care dezaproba decizia Biroului Permanent Central al PNL de a-i retrage sprijinul politic, anexând scrisorii decizia CNSAS nr. 79 din 24.09.2002 prin care s-a stabilit ca acesta nu a facut poliție politica.
La primul punct de pe ordinea de zi a ședinței Delegației Permanente figureaza evaluarea activitații guvernamentale, premierul Calin Popescu Tariceanu urmând sa prezinte un raport, precum și analiza acțiunilor facute în sprijinul integrarii europene, înaintea Raportului Comisiei Europene din 26 septembrie.
Punctul secund al ordinii de zi privește problemele organizatorice, campania de strângere de semnaturi pentru retragerea din Irak fiind prioritara. În acest sens, va avea loc o evaluare a filialelor care nu și-au facut norma de 10 – 12 mii de semnaturi. Liberalii vor ca la finalul campaniei sa fie strânse jumatate de milion de semnaturi.
De asemenea, ministrul Cristian David va prezenta proiectul de reorganizare a comisiilor de specialitate ale Consiliului Reprezentanților Naționali ai PNL.
Un alt subiect care ar putea fi dezbatut de liberali este hotarârea PNL Prahova de a nu-l sancționa pe Dinu Patriciu pentru declarațiile acestuia referitoare la o eventuala colaborare între PNL și PSD.
(Marius Tian; [email protected])