Trucuri pentru o sanatate mai buna

Apropo.ro / 24.07.2006, 11:30
Trucuri pentru o sanatate mai buna
Toata lumea știe ca pentru a-ți pastra sanatatea este necesar sa faci exerciții fizice, sa nu consumi grasimi, sa manânci zilnic cel puțin cinci porții de legume și fructe etc. Dar ce se poate face în plus pentru a ne pastra sanatatea? Iata mai jos câteva trucuri

Toata lumea știe ca pentru a-ți pastra sanatatea este necesar sa faci exerciții fizice, sa nu consumi grasimi, sa manânci zilnic cel puțin cinci porții de legume și fructe etc. Dar ce se poate face în plus pentru a ne pastra sanatatea? Iata mai jos câteva trucuri pe care le recomanda specialiștii:

Spala-te pe dinți înainte de micul dejun
… spune doctorul Philip Stemmer, stomatolog la Teeth for Life Centre din Londra.

În timpul somnului se formeaza pe dinți placa bacteriana. Bacteriile sunt multiplicate de zaharul și acizii prezenți în alimentele pentru micul dejun, fapt care duce la creșterea riscului de apariție a cariilor dentare. Daca va spalați pe dinți înainte de micul dejun, aceasta placa bacteriana este înlaturata. Pasta de dinți cu fluor are și rolul de a îmbraca dinții, protejându-i împotriva acțiunii zaharurilor și acizilor. Daca va spalați pe dinți dupa masa este bine sa așteptați o jumatate de ora pentru ca acizii din alimente slabesc temporar smalțul dinților. Spalatul pe dinți imediat dupa masa duce la înlaturarea acestui smalț protector slabit. Cel mai bine este sa înlaturați excesul de alimente cu ajutorul unei ape de gura care nu conține alcool.

Bea suc de afine de doua ori pe zi
… spune Stuart L. Stanton, profesor uro-ginecolog la Spitalul Portland, Londra.

Barbații trebuie sa bea zilnic 500 de ml de suc de afine pentru ca acesta conține antioxidanți care blocheaza acumularea de microorganisme în vezica urinara care ar putea provoca infecții. Acești antioxidanți previn ateroscleroza, scad riscul de apariție a infarcturilor și protejeaza organismul împotriva apariției cancerului.

Reduceți intensitatea uscatorului de par
… spune Angela King, specialist otorinolaringolog la Royal National Institute for Deaf People.

Același lucru este valabil pentru telefonul mobil sau player-ul portabil. Zgomotul produs de aceste aparate poate afecta auzul pe termen lung. În general, daca nu auziți sunetele exterioare atunci când ascultați ceva la caști, atunci sunetul este prea intens.

Manânca multe alimente verzi pentru a-ți proteja ochii
… spune Keith Davey, consultant oftalmolog la Yorkshire Eye Hospital.

Fructele și legumele verzi protejeaza ochii împotriva acțiunii razelor ultraviolete. Retina conține compuși numiți carotenoizi care blocheaza acțiunea razelor solare asupra ochilor. În acest sens sunt benefice broccoli, fasolea verde, varza, spanacul, salata verde, kiwi.

Stai pe scaun fara sa te folosești de mâini
… spune Claire Small, fizioterapeut la Chartered Society of Physiotherapy.

Astfel se întaresc mușchii abdominali, iar spatele și umerii sunt protejați împotriva durerilor.

Cumpara fructe și legume neobișnuite pentru tine
… spune Kevin Whelan, nutriționist la King’s College, Londra.

Cumpara fructe și legume pe care nu le manânci de obicei. Se recomanda întotdeauna cinci porții de legume și fructe consumate zilnic, dar acest lucru se refera mai ales la varietate, nu numai la cantitate.

Cumpara o saltea cu duritate medie
… spune Matt Todman, fizioterapeut la Sports & Spinal Clinic, Harley Street.

Saltelele prea tari sau prea moi afecteaza coloana vertebrala. Saltelele cu duritate medie nu opun rezistența prea mare șoldurilor și umerilor, astfel încât poți dormi mai natural.

Faceți exerciții fizice cu intensitate mare
… spune Dax Moy, antrenor.

Exercițiile trebuie sa fie foarte intense și de scurta durata (maximum 20 de secunde) urmate de scurte pauze de 10 secunde. Fiecare exercițiu se repeta de opt ori.

Nu-ți lasa pantofii sport în mașina
… spune Mike O’Neil, chirurg ortoped la Princess Margaret Hospital, Windsor.

Nu-ți lasa pantofii de sport pe care tocmai i-ai utilizat în mașina pentru ca, din cauza caldurii sau a umezelii, talpa transpirata a acestora este un mediu propice pentru dezvoltarea ciupercilor care provoaca infecții. Cumpara pantofi la sfârșitul zilei, atunci când picioarele sunt mai late. Picioarele se umfla pe parcursul zilei din cauza caldurii și a activitaților fizice.

Nu împrumuta lama de ras altei persoane
…spune profesorul William Rosenberg, specialist în boli ale ficatului la Universitatea din Southampton.

Virusul care provoaca hepatita de tip C, cu consecințe grave asupra ficatului, poate fi transmis pe aceasta cale. O persoana din 100 este purtator al acestui virus.

Evitați durerile de cap realizând activitați de rutina
… spune Andrew Dowson, specialist neurolog la King’s College Hospital, Londra.

Multe dureri de cap apar „din cauza timpului liber”, la sfârșit de saptamâna. Ele apar din cauza mai multor motive aparute în timpul saptamânii, stresul, lipsa somnului, mese neregulate, asociate cu factorii declanșatori de relaxare dupa stres care apar în timpul liber. Unele persoane sufera de dureri de cap cauzate de faptul ca au dormit mai multe ore decât obișnuiesc sau pur și simplu pentru ca au lenevit în pat, pentru ca au baut mai puțina cafea decât în mod obișnuit. Singura modalitate de a scapa de durerile de cap declanșate de timpul liber este menținerea rutinei din saptamâna și zilele libere.

Testați-va nivelul de homocisteina
… spune nutriționistul Patrick Holford.

Nivelul prea ridicat de homocisteina din sânge indica mai exact riscul de boli cardiace prin comparație cu nivelul de colesterol. Reducerea nivelului de homocisteina duce la scaderea cu 75% a riscului de apariție a bolilor cardiace. Acest lucru se poate face prin consumul de alimente ce conțin acid folic, vitaminele B6 și B12, magneziu și zinc, precum carne, pește, lapte, legume verzi, nuci și semințe nesarate.

Observați ce mâncați
… spune Judy O’Sullivan, asistent cardiolog la British Heart Foundation.

Timp de o saptamâna notați pe un carnețel tot ce mâncați. În saptamâna urmatoare încercați sa înlocuiți alimentele nesanatoase cu ceva mai sanatos. Inima dumneavoastra va fi recunoscatoare.

Mâncați smochine uscate
… spune Susan Lanham-New de la National Osteoporosis Society.

Cinci smochine uscate consumate zilnic furnizeaza rația necesara de calciu pentru un adult.

Dormiți pe spate
… spune Alex Karidis, chirurg estetician la St John and St Elizabeth Hospital, Londra.

Acest lucru ajuta la prevenirea ridurilor. Daca dormiți pe o parte sau cu fața în jos, presiunea duce la ridarea pielii. Acest lucru este valabil mai ales pentru zona naso-labiala.