Afla ce dieta ți se potrivește!

Apropo.ro / 21.07.2006, 14:01
Afla ce dieta ți se potrivește!
În ultimul timp exista o adevarata invazie de rețete și metode de slabit, tot mai multe persoane aratându-se interesate și dispuse sa încerce pe propria piele aceste formule prezentate deseori ca fiind "magice". În accepțiunea curenta, lupta cu kilogramele se rezuma la

În ultimul timp exista o adevarata invazie de rețete și metode de slabit, tot mai multe persoane aratându-se interesate și dispuse sa încerce pe propria piele aceste formule prezentate deseori ca fiind „magice”.

În accepțiunea curenta, lupta cu kilogramele se rezuma la continua cautare a dietei perfecte, a dietei care prin minune te ajuta sa scapi de grasime în doar câteva zile. Dar, asemenea medicamentelor luate fara supraveghere medicala, dietele au efecte benefice dar și o multitudine de contraindicații despre care nimeni nu vorbește.

Fiecare organism este unic și reacționeaza diferit la diete diferite, în funcție de caracteristicile sale metabolice și de „încercarile” la care a fost supus anterior. Din aceasta cauza, primul pas pe care trebuie sa îl faci în lupta cu kilogramele și pentru un stil de viața sanatos este consultarea unui medic specialist. Numai acesta este în masura sa îți recomande un program cu efort controlat, cu risc minim, cu dieta personalizata și activitate fizica supravegheata în locul unei diete „minune” despre care nu știi nimic.

Spre exemplu, o dieta hipercolesterolemica (bazata pe consumul unor cantitați nelimitate de carne, îndeosebi de pui, fructe de mare, oua, brânzeturi, grasimi, unt, margarina, șunca și cârnați – cu eliminarea din consum a fructelor, a majoritații legumelor,a laptelui, a cerealelor, a pâinii, a porumbului sau a morcovilor – poate fi benefica unora și cu adevarat nociva unui pacient cu hipertensiune sau o boala coronariana latenta. O dieta hiperproteica (aport ridicat de proteine) poate afecta în egala masura sanatatea anumitor persoane, și așa mai departe.

Fiecare aliment este un fel de mini-medicament pe care îl luam de-a lungul vieții pentru a asigura organismului nostru un echilibru metabolic. Privarea de anumite substanțe sau aportul lor în exces prin anumite forme de dieta pot fi la fel de daunatoare precum abuzul de anumite droguri sau medicamente.

Pentru toate aceste motive, este de preferat ca scaerea ponderala sa se realizeze într-un mod controlat, sub supravegherea și la indicația unui medic nutriționist. Numai el poate sa observe anumite probleme latente de sanatate, numai el poate sa înțeleaga și sa ne explice de ce anumite diete pot fi mai potrivite decât altele pentru anumite persoane. Și, nu în ultimul rând, el ne poate scuti de dezamagirea pe care o încercam atunci când, dupa o cura în care ne pusesem speranțe, nu vedem nici o modificare notabila și, descurajați, ne reapucam de mâncat!