Cafeaua previne pierderile de memorie care pot aparea odata cu înaintarea în vârsta, este concluzia unui studiu aparut în Marea Britanie, informeaza dailymail.co.uk.
Cercetatorii de la Universitatea din Birmingham au descoperit ca activitatea electrica a creierului poate fi modificata de cofeina, o substanța prezenta în cafea. Aceasta marește capacitatea de învațare și memorare, intensificând impulsurile electrice ale celulelor nervoase, cunoscute sub numele de ritmuri gamma. Acestea cresc în intensitate în momentul în care o persoana încearca sa rezolve mental probleme complexe.
Procesul implica o substanța din creier numita adenozina, prezenta în cantitați mari la persoanele în vârsta, care comanda în general creierului sa se linișteasca și sa adoarma.
Daca adenozina se leaga de un receptor molecular aflat în celulele nervoase, numit A1, aceasta reduce activitatea neuronilor și ritmurile gamma. Cofeina poate împiedica legarea adenozinei de receptorul molecular A1.
Profesorul Martin Vreugdenhil, coordonatorul acestui studiu, a declarat: „Cercetarile au indicat ca utilizarea cofeinei duce la creșterea vioiciunii, la intensificarea activitații corticale și la procesarea mai rapida a informațiilor în creier. (…) Cofeina este de departe cea mai utilizata substanța cu efect psihoactiv”.
Studiul a implicat testarea efectelor cofeinei pe cobai, în laborator, și a fost prezentat la Conferința anuala a Societații Fiziologice la University College din Londra.
Vreugdenhil a adaugat ca excesul de cafea poate avea și reacții adverse: tulburari de somn și efecte negative asupra activitații cardiace.