Adeseori vedem în telenovele cum personajele principale sufera, în urma unui necaz ori a unui stres, un infarct miocardic. Din fericire, ajung imediat la spital și se bucura de tratamentele cele mai bune.
Dar ceea se întampla în filme se petrece și în viața reala. Cardiologii din spitale spun ca numarul romanilor care fac infarct miocardic a crescut foarte mult în ultima vreme. Stresul, fumatul, obezitatea, moștenirea genetica (daca ai avut în familie o persoana cu infarct miocardic) favorizeaza apariția bolii.
Infarct dus pe picioare
Don Cipriano (Iván RodrÃguez) din telenovela „La Tormenta” este un barbat voinic. Nu ai zice ca-l afecteaza atat de tare poveștile legate de fiul sau iubit, Miguelon (Sandra Perez), încat sa-i îmbolnaveasca inima. Și totuși, cade la pat, fiind nevoit sa cheme doctorul pentru îngrijiri medicale.
Acesta descopera ca don Cipriano a dus, de fapt, un infarct miocardic pe picioare. De obicei, boala își face simțita prezența prin dureri ascuțite, intense, situate în piept, dar care se extind pe brațe și pe gat. Persoana prezinta transpirații reci și intra în panica. În jumatate din cazuri, crizele dureroase survin mai mult timp, la mers, la frig, în repaus, noaptea. Ele pot disparea în doua-trei minute. La ceilalți, durerea apare brusc, fara nici o alta manifestare dureroasa înainte și se traduce prin durere violenta, care ține și o jumatate de ora. Durerea iradiaza mai amplu, în falca, în ambele brațe și în spate. În unele cazuri, durerea este asociata și cu o creștere a tensiunii arteriale, care apoi scade.
Fara efort si suparari
Persoana care se confrunta cu astfel de simptome nu trebuie sa stea pe ganduri, ci sa cheme Salvarea. În cazul lui Don Cipriano a fost mai simplu, doctorul venind imediat acasa la el. Dupa consultație, medicul îl sfatuiește pe acesta sa nu mai faca efort și mai ales sa nu puna supararile la inima. „Aveți grija, don Cipriano, ca inima se înmoaie repede”, îl avertizeaza dr. Juan Andres.
Ușor de zis, greu de facut. Cu toate acestea, Cipriano este un norocos, fiindca a scapat ieftin. În cele mai multe cazuri, pacienții cu infarct miocardic sunt internați în spital și fac intervenții chirurgicale. Cele mai uzuale sunt stenturile, care se introduc în zona afectata. Acestea, scumpe fiind (unul costa între 400 și 2000 de euro), nu și le permite oricine. Statul roman nu are suficiente fonduri pentru toți pacienții, așa ca fiecare se descurca cum poate. Un alt tip de tratament îl constituie microinjecțiile cu celule din maduva.
Celulele stem, niște celule din maduva osoasa, au capacitatea de-a se reînnoi și regenera mușchiul inimii care s-a îmbolnavit în urma infarctului miocardic. Celulele stem se separa printr-un procedeu special și apoi se injecteaza direct în inima, în zona bolnava. Metoda se aplica și la Timișoara. Deja, 6 pacienți cu infarct miocardic acut au facut autotransplant cu celule stem. Indiferent de tratamentul prescris, un lucru e sigur: bolnavul trebuie sa se fereasca de suparari.