Ne naștem cu un capital solar și depinde doar de noi cum îl cheltuim. Între uz și abuz este doar o diferenta de atitudine!
Cu siguranța, ai auzit despre pericolul pe care îl prezinta expunerea în exces la radiațiile solare. Soarele este doar un bulgare imens de foc, în care se petrec reacții chimice, de o intensitate greu de imaginat. Iar „dragostea” și „mangaierea” lui se traduc științific prin radiații clasificate clar – UV de tip A, B, C și infraroșii. Aceste radiații fac și mult bine organismului uman. Lor li se datoreaza sinteza vitaminei D, a endorfinelor, iar caldura lor induce starea de relaxare, de buna dispoziție și de pofta de viața.
Însa abuzul de expunere duce la deteriorarea epidermei și la îmbatranirea ei prematura, fenomen cunoscut sub denumirea de fotoîmbatranire. Razele solare sunt „responsabile” pentru majoritatea ridurilor și a depigmentarilor inestetice. Numeroase afecțiuni ale pielii sunt amplificate de razele solare – acnee estivala, rozacee, cuperoza, foliculita etc. și chiar infecții virale ce pot fi accentuate de acțiunea radiațiilor.
Bronz „sigur” nu exista!
Specialiștii susțin ca nu exista nici o metoda absolut sigura de a te bronza. Orice expunere la radiații solare, artificiala sau naturala, „mananca” din capitalul solar (capacitatea organismului de a se apara de soare). Însa riscurile pot fi considerabil reduse, daca folosești creme de protecție.
Caracteristica generala a acestui tip de produse sunt filtrele de protecție – care acționeaza ca un ecran protector – așa-numitul SPF, a carui valore se afla inscripționata pe eticheta. Numarul care însoțește SPF se alege în funcție de tipul de piele. Persoanele cu o piele foarte alba au nevoie de o fotoprotecție totala, asigurata de un SPF mai mare de 20-25.
Cele care au pielea alba pot începe bronzarea cu un SPF 15, iar dupa cateva zile pot continua protecția, cu un produs cu SPF 8, iar persoanele cu pielea mai închisa la culoare pot începe cu un produs cu SPF 12-10 și pot ajunge, dupa mai multe zile de bronzare, și pana SPF 5 sau chiar 2.
Însa, aplicarea produsului pe piele doar o singura data pe tot parcursul zilei de plaja, nu este eficienta. Dermatologii recomanda reaplicarea cremei antisolare la cel mult 2 ore, pentru ca protecția sa fie în mod real eficienta.
Alege crema potrivita
Produsele antisolare au, pe langa filtre de protecție, și alte nenumarate ingrediente cu proprietați diverse: nutritive, hidratante, emoliente etc. Tine cont de calitatea pielii tale atunci cand optezi pentru un anumit produs!
* Daca ai pielea normala, poți folosi orice tip de produs, fie sub forma cremoasa, fie loțiune sau chiar ulei de bronzare.
* Persoanele care au pielea uscata trebuie sa foloseasca o crema antisolara, bogata în substanțe nutritive.
* Pentru pielea grasa, cele mai indicate sunt produsele sub forma de gel, care au în compoziția lor și ingrediente cu proprietați antiacneice.
* Loțiunile de plaja sau spray-urile antisolare hidratante sunt recomandate pentru persoanele care au pielea mixta (mai grasa pe spate și pe pulpe). Aceste produse nu conțin multe substanțe grase și hidrateaza intens zonele corpului predispuse la deshidratare.
* Pentru pielea sensibila sunt indicate doar acele produse care au inscripționata pe eticheta indicația – antialergice.